STOP THE PRESS!

Dracula Untold

draculauntoldbluOhjaus: Gary Shore
Käsikirjoitus: Matt Sazama, Burk Sharpless
Tuotanto: Michael De Luca
Pääosissa: Luke Evans, Sarah Gadon, Dominic Cooper, Diarmaid Murtagh, Charles Dance
Arvio: 2/5

Hohhoijaa. Ja taas uusi vampyyrivääntö; nykyään kun television avaa, niin eikös siellä kurkun kimpussa olla tai tule ruokaohjelma tai ainakin joku Leijonan luola, mitkä kai tarkemmin mietittynä ovat sama asia.. Tämän kaiken keskelle on Gary Shore ohjannut esikoispitkänsä Dracula Untold (2014), joka onnistuu tulkitsemaan Bram Stokerin klassikkoa vähän uudelta kantilta.

Dracula Untold kertoo, miten Dracula syntyi. Turkin armeijassa lapsesta saakka sotinut Vlad (Luke Evans) – Seivästäjäksi raakalaismaisen sotimistapansa takia köllinimetty – on nykyisin, 1400-luvun puolivälissä, Transilvanian ruhtinas, ja haluaa ylläpitää rauhaa Turkin kanssa lähes hinnalla millä hyvänsä. Hihat palavat kuitenkin, kun Turkki vaatii Vladilta tuhat poikaa sotilaikseen ja sitten vielä Vladin ainoan pojan. Väistämättömän sodan voittaakseen Vlad tekee kaupat vuoren olion kanssa: hänestä tulee vampyyri, julmin ehdoin, mutta hän voi vielä pelastua, jos ei kolmeen päivään juo ihmisverta. Himo on kova ja sotahommat sujuvat, vaan kuinka käy Vladin kuolemattoman sielun?

Uutta tässä Dracula-tulkinnassa on se, että se näyttää verenimijän kansansa edestä uhrautuvana itsevaltiaana, jonka valta kuitenkin turmelee, ja kuten tunnettua, ehdoton valta turmelee ehdottomasti; kaikkea hyvää alamaisilleen toivovasta Vladista sukeutuu hirviö Dracula.

Entisenä mainosmaakarina Shore hallitsee vaikuttavat kuvat, tehokkaan äänenkäytön sun muun, millä nyt katsojan tunteisiin pyritään vaikuttamaan. Jännää jonkin verran riittääkin miekkamittelöistä erikoisefektidraculoimiseen, mutta viimeistään elokuvan loppupuolella vaivutaan siihen mainosten tyhjyyteen ja lapsekkaaseen sentimentalismiin.

Lisukkeina vaihtoehtoinen aloitus, poisjätettyjä kohtauksia, tarinaa elokuvanteosta, kommenttiraita ja muuta.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony, 2015

Traileri: