STOP THE PRESS!

Prinsessa Kaguyan taru (Kaguya-hime no monogatari)

Prinsessa Kaguyan taru (Kaguya-hime no monogatari)Ohjaus: Isao Takahata, suomenkielisen version ohjaus: Pekka Lehtosaari
Käsikirjoitus: Riko Sakaguchi, Isao Takahata, japanilaisen kansantarun pohjalta
Tuotanto: Toshio Suzuki, Koji Hoshino, Yoshiaki Nishimura
Alkuperäisäänet: Aki Asakura, Kengo Kora, Takeo Chii, Nobuko Miyamoto, suomenkielisen version äänet: Krista Kosonen, Markku Huhtamo, Eija Ahvo, Peter Kanervo, Maija-Liisa Peuhu, Saara Lehtonen,  Aku Laitinen, Santeri Kinnunen, Pekka Lehtosaari, Kari Tamminen, Pekka Autiovuori, Ruska Lehtosaari, Seera Alexander, Antti LJ Pääkkönen
Arvio: 4/5

Köyhä bambunleikkaaja on leikkaamassa bambuja, kun hän eräänä päivänä löytää yllättävän löydön. Bambun sisältä löytyy pieni tyttö, jonka hän ottaa mukaansa. Koska hän on vaimonsa kanssa lapseton pariskunta, he päättävät adoptoida tytön. Vaimo pitää tytärtään ihan tavallisena tyttönä, mutta isä on sitä mieltä, että kyseessä on todellisuudessa kuun kuninkaan tytär. Siksi hän on päättänyt satsata kaikkensa tytön eteen. Erikoisinta lapsukaisessa on se, että hän kasvaa vauhdilla. Siksi kylän lapset antavat hänelle lempinimen Bambunvesa. Isä päättää satsata kaikkensa prinsessan eteen ja rakentaa näyttävän kodin pääkaupunkiin. Tyttö ei halua olla mikään prinsessa, vaan ihan tavallinen tyttö, mutta isän tiukan kurin myötä hän joutuu tekemään myönnytyksen.

Prinsessa Kaguyan taru jatkaa Studio Ghiblille tuttua laadukasta linjaa. Itseäni on aina kiehtonut se, kuinka taidokkaasti studio on pystynyt siirtämään vanhoja japanilaisia tarinoita animeksi siten, että ne lumoavat myös länsimaiset katsojat. Eikä Prinsessa Kagguyan tarukaan tee poikkeusta, sillä verkkaisesti kerrottu perinteinen tarina on aivan loistavaa vastapainoa nykyisille vauhtianimaatioille, joissa itse tarina jää kaiken muun hötön alle. Ohjaaja Isao Takahata kuljettaa tarinaa soljuvasti eteenpäin, vaikka kestoa on kaksi tuntia ja vartti. Aikuiskatsojalle kesto ei varmastikaan ole ongelma, mutta seitsemänvuotiaalle se saattaa olla hivenen liian pitkä. Pituudesta huolimatta luvassa on laadukasta animea, jollaiseen vain Studio Ghibli pystyy.

Lisämateriaalina trailerin lisäksi on lähes puolitoistatuntinen dokumentti Isao Takahata and His Tale of Princess Kaguya.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Scanbox, 2015

Traileri: