STOP THE PRESS!

Stalingrad

StalingradOhjaus: Fedor Bondarchuk
Käsikirjoitus: Sergey Snezhkin, Ilya Tilkin
Tuotanto: Paul Heth, Sergei Melkumov, Alexander Rodnyansky, Dimitriy Rudovskiy, Michael Schlicht
Pääosissa: Mariya Smolnikova, Yanina Studilina, Pyotr Fyodorov, Thomas Kretchmann, Sergei Bondarchuk
Arvio: 2/5

Stalingradin taistelu oli paitsi toisen maailmansodan käännekohta myös yksi verisimmästä taisteluista koskaan, kuolleita peräti toista miljoonaa. Elokuviakin aiheesta on tehty useita. Stalingradissa (2013) asialla ovat olleet venäläiset.

Viisi neuvostosotilasta päätyy sodan keskellä sattumalta taloon, jossa jo elelee muuan Katja (Mariya Smolnikova). Vastapäisessä talossa majailevat saksalaiset, jotka yrittävät jatkuvasti tuhota venäläisten talon, mutta pieni joukko pitää sitkeästi pintansa. Sodan melskeen keskellä sotilaat rakastuvat vuorotellen Katjaan. Romantiikkaa löytyy saksalaistenkin puolelta: heidän kapteeninsa on rakastunut venäläiseen naiseen. Raaka sota kuitenkin repii ihmisiä erilleen.

Tarina on ikävä kyllä vielä hölmömpi kuin miltä kuulostaa. Se alkaa käsittämättömästi nykyajan Japanista, jossa pelastellaan jonkin luonnonkatastrofin uhreja. Samaan tilanteeseen palataan elokuvan lopussa. Ainakaan näin vähällä ymmärryksellä varustettu henkilö ei voi kuin huudahtaa että Hä, mitä tällä on tekemistä minkään kanssa? Jotain paralleeleja kai yritetään vedellä ihmisten eri aikoina kokemiin hätiin, mutta oikeasti. Lisäsurkeutena päälle on vielä liimattu ihan turha Katjan pojan kertojanääni.

Henkilöt ovat niin ohuita, etteivät heidän kohtalonsa jaksa kiinnostaa. Kerrontakin on vetelimmän lajin venäläistä epiikkaa, joka etenee lähinnä staattisin kuvin. Ne kuvat kyllä ovat sitten komeita ja mieleen piirtyviä. Varsinaiset toimintakohtaukset ovat parasta, mitä nykyiset efektivelhot aikaan saavat. Toinen piste ihan niille.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures, 2014

Traileri: