STOP THE PRESS!

Fright Night

frightnightbluKäsikirjoitus ja ohjaus: Tom Holland
Tuotanto: Herb Jaffe
Pääosissa: Chris Sarandon, William Ragsdale, Amanda Bearse, Roddy McDowall, Stephen Geoffreys
Arvio: 4/5

Tom Hollandin käsikirjoittaman ja ohjaaman Fright Nightin (1985, aiemmin tunnettu myös suomenkielisellä nimellä Kauhun yö; uusioversio 2011) nuorella päähenkilöllä Charleylla (William Ragsdale) on elämässään kaksi ambitiota: päästä tyttöystävän (Amanda Bearse) pöksyihin ja katsoa televisiosta kauhutarinoita. Mielenkiintoista kyllä, tuo jälkimmäinen pyrkimys vaikuttaa olevan tärkeämpi. Erityisesti häntä kiinnostaa television Tales from the Crypt –tyyppinen sarja Fright Night. Kauhu hiipii ihan oikeaankin elämään, kun naapuriin muuttaa aito vampyyri (mainio Chris Sarandon) ja lähistöltä rupeaa löytymään naisten ruumiita. Viranomaiset eivät Charleyn puheita usko, ja kun tyttöystäväkin on jo vaarassa, täytyy hänen turvautua alan ”asiantuntijaan”, Frigh Nightin juontajana toimivaan näyttelijänraakkiin (Roddy McDowall). Melkoisen sekavaksi kohellukseksi se touhu sitten kiihtyy, kun amatöörit ovat vampyyrintappoasialla.

Niinhän se on, että nättiin tyttöön ihastuneen nuoren miehen on syytä toimia eikä haihatella lapsekkaissa vampyyritouhuissa, muuten sutki naapurinsälli upottaa torahampaansa – tai pahempaakin – kullan kaulaan. Charley oppii tämän kovan kautta.

Hollandin kauhukomedia toimii mainiosti vieläkin. Huumori naurattaa, ja kauhukin on kauheaa. Nykyiset tietokoneella tehdyt erikoistehosteet ovat varmastikin aidomman näköisiä, mutta Fright Nightin käsityönä askarrellut efektit ovat lajinsa aatelia. Kertakaikkisen herkullinen tapaus.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures, 2014