STOP THE PRESS!

Tampereen tiukin elokuvafestivaali Cinemadrom9 Goes to Hell 14. – 15.11.2014

Syksyisen synkeä Cinemadrome-festivaali saapuu Arthouse Cinema Niagaran valkokankaalle tuttuun tapaan marraskuussa. Vuorossa on nyt yhdeksäs Cinemadrome ja tarjolla kaksi myöhään yöhön jatkuvaa iltaa täynnä elokuvia joita elokuvateattereissa ei yleensä nähdä.

Kattaus on pidetty tiukkana ja ajallisesti inhimillisenä. Taukoja on yritetty vähän venyttää ja leffojen määrä pysyy kohtuullisena. Laadusta ja perusasioista ei silti tingitä. Kauhua, findietä, kasaritoimintaa ja vähän roskaa. Aika moneen voisi viitata klassikonakin.

Uutena ohjelmanumerona on VHS-nostalgianäytös, jossa katsellaan ajassa hieman taaksepäin, aikaan jolloin videolaki oli tiukimmillaan ja pahamaineiset, mielenterveydelle haitallisiksi tuomitut elokuvat levisivät kopionauhoina katselijalta toiselle. Siksipä nyt nähdään ehkä se kaikkein puhutuin ja tuomituin teos, Jörg Buttgereitin ohjaama NEKRomantik. Tuon elokuvan nähneet ovat katsoneet sen aikanaan videonauhalta ja sitä kunnioittaen myös Cinemadrome esittää elokuvan VHS-kasetilta.

NEKRomantik lieneekin tämänkertaisen festarin mielenkiintoisin tapaus. Mukaanlukien tietysti tälläkin kertaa tarjolla oleva mykkäelokuvakonsertti jossa esitetään USHERIN TALON HÄVIÖ ja säestyksestä vastaa LAU NAU.

Eikä digiriena vie meitä vieläkään tyystin mukanaan sillä perinteitä vaalien ohjelmiston neljä leffaa esitetään 35mm:n filmiltä.

Joten poimikaa ohjelmistosta mieluisat palat tai katsokaa kaikki. Tervetuloa CINEMADROMEEN!

Cinemadromen järjestää Pirkanmaan Elokuvakeskus ja Trash Video.

 

OHJELMISTO:

PE 14.11.

19.00 FINDIE-TUPLA:
TAISTELU TOHTORI PRETORIUKSEN KABINETISTA 1918 + GOREMAGEDDON 2

20.00 VHS-NOSTALGIANÄYTÖS: NEKROMANTIK

21.45 INVASION USA 

00.00 X FROM OUTER SPACE

 

LA 15.11.

18.00 MYKKÄELOKUVAKONSERTTI: USHERIN TALON HÄVIÖ, säestys LAU NAU

20.00 PREDATOR – SAALISTAJA

22.15 THE BEYOND

00.15 STARRY EYES

 

Liput:

Yksittäisnäytökset 7€, paitsi mykkäelokuvakonsertti 15€
Pe koko illan lippu 20€
La koko illan lippu ei sis. mykkäelokuvakonserttia 20€
La koko illan lippu sis. mykkäelokuvakonsertin 33€
Kaiken kattava lippu 50€


ESITTELYT:

FINDIE-TUPLA:

Juho Aittanen: TAISTELU TOHTORI PRETORIUKSEN KABINETISTA 1918
(Suomi 2014) 24 min, DCP

Suomen sisällissotaan sijoittuva zombileffa on Tamperelaista tekoa ja kuvattu poikkeuksellisesti 8mm:n filmille.
Esa Jussila: GOREMAGEDDON 2 (Suomi 2014) 29 min, DCP

Rakkauskirje findiegoren oppi-isille ja kultakaudelle, Goremageddon 2 on metsäsplatterin ja törkyhuumorin kristallisoituma, jossa ei mikään ruumiinkappale jää pilkkomatta eikä mikään tabu rikkomatta. Vuosikymmen Turkua vavisuttaneen murha-aallon jälkeen lyhytpinnainen sankarimme on vetäytynyt elämään erakonelämää mökkimailleen saaristoon. Mutta ei kestä kauaa, kun hänen rauhansa järkkyy – verisin seurauksin…

Jörg Buttgereit: NEKROMANTIK (Saksa 1987) 70 min, VHS, tekstitys: englanti

Makaaberi mutta kaunis rakkaustarina miehestä, naisesta ja mätänevästä ruumiista.

Onnettomuuspaikkasiivoojana työskentelevä Robert tuo töistä kotio itselleen ja vaimolleen leikkikaluksi kiihkeisiin petipuuhiin ihmisruumiin. Robertin mielenterveys kuitenkin järkkyy entisestään kun hän hoksaa että vaimokulta pitää ruumiista enemmän kuin hänestä…

Joseph Zito: INVASION USA (USA 1985) 107 min, 35mm

Chuck Norris, liiviksi repäisty paita napaan asti auki ja konepistooli molemmissa käsissä mahtanee olla 80-luvun videokansien ikonisimpia kuvia samoin kuin itse nauhoilla näkyvä Cannonin logokin. On ehkä turhaa itkeä miten paljon paremmin kaikki oli silloin, mutta kun silloin oli. Ei actionia enää tehdä tällaisella sykkeellä ja asenteella ja toimintasankaritkin on kuihtuneet kiiltokuvapojiksi.

Käsikirjoittajalta ei ole mielikuvista puuttunut kun kylmän sodan pelkoja on nakutettu paperille. Terroristihyökkäys USAn maaperälle kohtaa ongelmia heti alkumetreillä kun Matt Hunteriksi nimetty Norris tarttuu aseisiin ja alkaa näyttää mikä on oikein.

Kazui Nihonmatsu: X FROM OUTER SPACE (Japani 1967) 89 min, 35mm

Perjantai-ilta päätetäänkin kepeissä merkeissä kun muovisen oloinen avaruusmonsteri aikoo pistää maailmalle pisteen. Vauhtia ei puutu sen enempää kuin älyttömyyksiääkän. Meno on kauttaaltaan reippaan sekopäistä joka osuu kohdalleen varsinkin puolenyön tienoilla kun alla on jo muutama mainio leffa.

Jean Epstein: USHERIN TALON HÄVIÖ

(Ranska 1928) 65 min, DCP, tekstitys: suomi, englanti, ranska

This film has been restored by La Cinémathèque française.
Edgar Allan Poen novelliin perustuva mykkä kauhuelokuvan klassikko.
Usherin talossa ei ole kaikki kohdallaan. Talon isäntä maalaa muotokuvaa sairaasta vaimostaan joka sairastuu jokaisella siveltimenvedolla enemmän…

Elokuvan säestää elektro-folkista tunnettu LAU NAU, joka varsinkin USAssa on saavuttanut kulttisuosiota.

Aikaisempien vuosien tapaan elokuvan alustaa Raimo Silius.

John McTiernan: PREDATOR (USA 1987) 107 min, 35mm, suom.tekstitys

Suurin ja mahtavin, Arnold Schwarzenegger, kenties suurimmassa ja mahtavimmassa seikkailussaan! High Concept idea pallihikeä hohkaavasta kommandoryhmästä, joka ottaa yhteen avaruudesta saapuneen voittamattoman saalistajan kanssa oli aikansa hitti ja vieläkin yksi kultaisen 80-luvun kirkkaimmista toimintaelokuvista!

80-luvun loppupuoli. Schwarzenegger oli kovassa huudossa, toimintaelokuva eli kukoistuskauttaan ja John McTiernan tahkosi kasaan ehkäpä kaikkien aikojen parhaan toimintaelokuvan. Ainakaan varteenotettavia kilpailijoita ei montaa löydy.

Arnoldin johtama ryhmä erikoisjoukkojen sotilaita lähetetään Keski-Amerikan viidakkoon etsimään helikopterionnettomuudesta eloonjääneitä. Todellinen syy on kuitenkin jotain aivan muuta.

McTiernanin ohjaus on huipussaan eikä elokuvasta löydy joutilaita hetkiä. Jännitysruuvia puolestaan kiristetään huolella ja vihjeitä epätavallisesta vastustajasta viljellään aivan pirullisen verkkaiseen tahtiin. Stan Winstonin hirviömaskeeraus on yksinkertaisesti mestarillinen.

Lucio Fulci: THE BEYOND (…E tu vivrai nel terrore! L’aldilà, Italia 1981) 87 min, 35mm

Italialaisen kauhumaestro Lucio Fulcin loistava The Beyond on kenties ohjaajansa onnistunein gorefilmatisointi. Liza Merril (Catriona MacColl) perii ränsistyneen ja synkeän hotellin keskeltä Lousianan rämeikköä. Omituinen tapaturmien sarja saa Lizan kuitenkin pian epäilemään, ettei hotelli ehkä olekaan täysin tavallinen rakennus. Tapaturmat alkavat pian kärjistyä yliluonnollisiksi ja raaoiksi kuolemiksi. Sekaan on silti tuottajien vaatimuksesta heitetty zombejakin ja sehän sopii, Fulci kun osaa zombeilut ohjata vaikka unissaan. The Beyond on Fulcin Gates Of Hell -trilogian toinen osa The House by the Cemeteryn ja City of the Living Deadin ohella.
Kevin Kolsch, Dennis Widmyer: STARRY EYES (USA 2014) 98 min, DCP

Tämänkertainen festari päätetäänkin kokeilumielessä uutuusleffalla. Aiheensa puolesta Starry Eyes on ajan hermolla kun nuoren naisen tähteyteen pyrkiminen alkaa vaatia turhankin kovia uhrauksia. Kauhutrilleri on tälle aiheelle enemmän kuin sopiva genremiksaus ja leffa onkin kerännyt rutkasti huomiota niin festareilta kuin kauhudiggareiltakin.