STOP THE PRESS!

Näin unta elämästä ja Oppipoika palkittiin Lyypekissä

Nyt 56.kerran järjestetty Nor­dic Film Days -fes­ti­vaa­li Lyypekissä palkitsi tämän vuotisen ohjelmistonsa parhaimmiston myöhään lauantai-iltana. Kilpasarjan pääpalkinnon voitti islantilainen,  Balvin Z:n ohjaama, Life in a Fishbowl -elokuva. Elokuvan on tuottanut The Icelandic Film Company ja sen yhtenä osatuottajana on ollut suomalainen Solar Films Oy. Pääkilpasarjan kunniamaininnan sai J-P Valkeapään He ovat paenneet. Tänä vuonna Venetsiassa ensi-iltansa saanut ja sieltä suoraan Toronton elokuvajuhlille matkannut teos on Helsinki-Filmin tuottama ja sitä levittää parhaillaan Suomessa SF FIlm Finland Oy.  He ovat paenneet on road movie kahden nuoren pakomatkasta halki kesäisen Suomen. Pääkilpasarjassa nähtiin myös Juha Lehtolan Aikuisten poika.

Suomalainen dokumenttielokuva Näin unta elämästä voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon. Palkinnon arvo oli 2.500 euroa. Jukka Kärkkäisen ja Sini Liimataisen ohjaama elokuva käsittelee itsemurhaa. Elokuvassa tarkastellaan erilaisista näkökulmista itsemurhaan päätyneitä ihmisiä. Näiden ihmiskohtaloiden lisäksi dokumentti tarkastelee itsemurhaa myös yleisemmällä tasolla, sosiaalisena ilmiönä.

Lasten- ja nuortenelokuviin keskittyvässä osiossa aikuistuomariston pääpalkinto myönnettiin Ulrika Bengtsin ohjaamalle Oppipoika-elokuvalle. Palkinnon arvo oli 5.000 euroa. Elokuvan on tuottanut Mats Långbacka Långfilm Production Oy:lle ja se oli Suomen viime vuoden virallinen Oscar-ehdokas. Elokuva sai ensi-iltansa Montrealin elokuvafestivaalilla 2013 ja voitti myöhemmin samana syksynä Rooman elokuvajuhlien Alice nella cittá -erillissarjan pääpalkinnon. Lyypekin festivaalin lasten- ja nuortenelokuvien osiossa näytettiin tänä vuonna myös Saara Cantellin Onneli ja AnneliSami Laitisen Muutoksii ja Akseli Tuomivaaran Korso.

Suomalaisista lyhytelokuvista tämän vuoden festivaalilla esillä olivat Kirsikka Saaren ja Jenni Toivoniemen PoikaystäväTaneli Mustosen FasistiPaula Korvan Hyvä ihminen ja Teemu Nikin Verhon takaa. Dokumenttielokuvista nähtiin myös Heikki Huttu-Hiltusen Himmlerin kanteleensoittajaPeter von Baghin MuistojaJani Peltosen Savupiippu ja  Outi Rousun Sydämestä asti.

Nordic Film Days on suurin Pohjoismaiden ulkopuolella järjestetty festivaali, joka on omistautunut ainoastaan Pohjoismaiden ja Itämeren alueen elokuville. Tänä vuonna festivaalilla näytettiin yhteensä 172 elokuvaa. Suomi ja Baltian maat olivat erityisen huomion kohteena. Suomea kunnioitettiin Frankfurtin kirjamessujen vierailevana maana esittämällä Suomen elokuvahistorian helmiä. Näitä olivat Teuvo Tulion Laulu tulipunaisesta kukasta (1938), Valentin Vaalan Juurakon Hulda (1937), Risto Jarvan Mies joka ei osannut sanoa ei (1975) ja Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotia (1972). Skandinaavista salonkikomediaa esittelevässä erillisohjelmassa nähtiin lisäksi Matti Kassilan  Komisario Palmun erehdys (1960), Risto Jarvan Jäniksen vuosi (1977) ja Markku Pölösen Emmauksen tiellä (2001).

Lähde: SES