STOP THE PRESS!

Interstellar

Interstellar UHDOhjaus: Christopher Nolan
Käsikirjoitus: Christopher Nolan, Jonathan Nolan
Tuotanto: Lynda Obst, Emma Thomas, Christopher Nolan
Pääosissa: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Ellen Burstyn, John Lithgow, Michael Caine, Casey Affleck, Wes Bentley, Bill Irwin, MacKenzie Foy, Topher Grace, David Gyasi
Arvio: 4/5

Maailman tuho on lähempänä kuin koskaan. NASA:n tiedemiehet ovat löytäneet avaruudesta madonreiän, jonka kautta ihminen voisi siirtyä maailmankaikkeudessa toisiin ulottuvuuksiin. Maanviljelijänä toimiva entinen insinööri Cooper (McConaughey) on aluksi vastahakoinen lähtemään kokeilemaan yhtään mitään, sillä vaimon kuoleman jälkeen hänelle jäi hoidettavaksi kaksi lasta. Entinen työkaveri professori Brand (Caine) yrittää houkutella miestä innostumaan hankkeeesta, sillä hänen avullaan pystytään ehkä vielä pelastamaan maailma pahalta tuholta. Pikkuhiljaa Cooper on suostumassa tehtävään, mutta tytär Murph vastustaa. Ratkaisu on kuitenkin tehty ja lapset jäävät vaimon isälle (Lithgow) hoidettavaksi. Matka avaruuteen tulee muuttamaan kaikkien elämän lopullisesti.

Nolan tunnetaan massiivisista elokuvista, jotka ovat kestoltaan pitkiä ja hovisäveltäjä Hans Zimmer pääsee kajauttamaan tuomionpasuunat niin lujalle, että jopa dialogi tahtoo välillä hävitä. Näin kävi tälläkin kertaa. Elokuva on omalla tavallaan kunnianosoitus Kubrickin 2001 Avaruusseikkailulle, ja siihen löytyy paljon viittauksia koko elokuvan ajan. Eikä vähin niistä ole visuaalisuus, joka on tässä teoksessa todella henkeäsalpaava. Varsinkin loppupuolella mennään jo sellaisella atmosfäärillä, että katsoja on todella liimautunut kunnolla penkkiin. Itse tarina on ihan kohtuullinen, mutta jää lopulta tehosteiden alle, kun sille osastolle kunnolla päästään. Matthew McConaughey on näyttänyt viime aikoina parasta näyttelijäntyötään, eikä tälläkään kertaa tule hutia. Hivenen petyin Anne Hathawayn suoritukseen, sillä hän on turhankin ”babyface” rooliinsa tutkijana, joka joutuu kuitenkin muutamaan otteeseen melkoiseen pyöritykseen. Interstellar on muutamista heikkouksistaan huolimatta komeaa katseltavaa.

Elokuvan 4K ja Blu-ray -levyt eivät sisällä muutama materiaalia. Kolmas levy puolestaan on omistettu täysin erikoismateriaalille. Dokumentissa The Science of Interstellar käsitellään planeettoja ja muita maailmakaikkeuteen liittyviä asioita, Inside Interstellar käsittelee elokuvan tekemistä ja lisäksi tarjolla on trailereita.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Bros. Entertainment, 2017

Traileri: