STOP THE PRESS!

Helsingin lyhytelokuvafestivaali on outoa ja kummallista

Helsingin lyhyelokuvafestivaali keskittyy Viroon, Mustanmeren alueeseen ja outoon ja kummalliseen

Kotimaisten kilpasarjojen ohella Helsingin lyhytelokuvafestivaali HLEF tarjoaa tänä vuonna kokonaisuudet uudesta virolaisesta lyhytelokuvasta, bulgarialaisen In the Palace -festivaalin kilpasarjasta, ohjaaja Chrzun kuratoiman Outoa ja kummallista -näytöksen sekä laajan valikoiman kokeellista elokuvaa.

Christer ”CHRZU” Lindströmin kuratoima näytös Outoa ja kummallista esitetään festivaaliviikon torstaina 13.11. Orionissa. Näytös koostuu ohjaajan merkillisistä suosikeista. Mukana on CHRZUn mukaan sekä kotimaisia helmiä että ulkomaista roskaa. Ja päinvastoin. Näytöstä seuraa hänen lempielokuvansa, Alejandro Jodorowskyn ohjaama surrealistinen kauhuelokuva Santa Sangre. Outoa ja kummallista -teemaan liittyy myös tekijäjärjestö Women in Film and Television Finlandin näytös, Outoa ja kummallista?, jossa nostetaan esiin naisen erilaisia rooleja valkokankaalla.

Ulkomaalaiset lyhytelokuvat Helsingin lyhytelokuvafestivaalille tulevat tänä vuonna pääasiassa Itä-Euroopasta. HLEFissä nähdään kahden näytöksen verran lyhytelokuvia bulgarialaisen In The Palace -festivaalin Black Sea -kilpasarjasta. Virolainen elokuvantekijä, tuottaja ja festivaalijohtaja Peter Murdmaa on puolestaan kuratoinut Helsingin Lyhytelokuvafestivaalille kaksi näytöstä uutta virolaista lyhytelokuvaa. Murdmaa toimii festivaalilla myös dokumentti- ja fiktio-sarjojen tuomarina. Ensi viikolla Helsingissä nähädän myös kiinnostavimpia Uneton48-kilpailun tuotoksia eri puolilta maailmaa.

Kokeellinen elokuva on tänäkin vuonna vahvassa roolissa Helsingin lyhytelokuvafestivaalilla. Kilpasarjassa on nyt ensimmäistä kertaa kaksi kokeellisen elokuvan näytöstä. Lisäksi Andorran festivaaliohjelmistoon kuuluvat Juha Mäki-Jussilan retrospektiivi X-rayed sekä AV-Arkin 25-vuotisjuhlan kunniaksi koottu Apinoiden planeetta -näytös. Myös yhteistyö Forum Boxin kanssa jatkuu. Tänä vuonna Forum Box, AV-Arkki ja HLEF järjestävät kaksi Artist talk -tilaisuutta Forum Boxissa, jossa keskiviikkona töitään esittelee Maarit Suomi-Väänänen ja torstaina Teemu Mäki.

Vuoden parhaalle kotimaiselle lyhytelokuvalle jaettavasta Kettu-elokuvapalkinnosta kisaavat elokuvat esitellään festivaalin avajaisnäytöksessä tiistaina 11.11., jossa paikalla ovat myös tuomareina toimivat ohjaaja Selma Vilhunen ja näyttelijä ja televisiojuontaja Ville Haapasalo.

Helsingin lyhytelokuvafestivaalilla jaetaan palkinnot parhaille kotimaisille alle 60-minuuttisille lyhytelokuville animaatioiden, dokumenttien, fiktioiden ja kokeellisten elokuvien sarjoissa. Animaatiosarjan palkinnoista päättävät Heli Ellis, Antti Laakso ja Tatu Pohjavirta. Dokumenttisarjan tuomareita ovat edellä mainittu Peter Murdmaa sekä Markku Tuurna ja Sari Volanen. Fiktioita arvioivat Murdmaan lisäksi Minka Kuustonen ja Otto Suuronen. Kokeellisen sarjan tuomareina toimivat Teemu Mäki ja Toppila.

Helsingin lyhytelokuvafestivaali HLEF 11.-15.11.
Andorra, Dubrovnik, Forum Box ja Orion
www.hlef.fi