STOP THE PRESS!

Hobitti – Smaugin Autioittama Maa – Extended Edition (The Hobbit: The Desolation of Smaug – Extended Edition)

Hobitti - Smaugin autioittama maa - Extended editionOhjaus: Peter Jackson
Käsikirjoitus: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro
Tuotanto: Carolynne Cunningham, Peter Jackson, Fran Walsh, Zane Weiner
Pääosissa: Martin Freeman, Sir Ian McKellen, Richard Armitage
Arvio: 4/5

Elokuva käynnistyy takautumalla, jossa kääpiöiden johtaja Thorin Tammikilpi (Richard Armitage) kohtaa tavernassa Gandalfin (Sir Ian McKellen). Tämän jälkeen siirrytään suoraan ”nykyaikaan”, eli siihen mihin edellinen elokuva päättyi. Tiivis retkikunta hajoaa, kun Gandalf lähtee omille poluilleen jättäen Bilbo Reppulin (Martin Freeman) yhdessä kääpiöiden kanssa matkaamaan vaarallisen metsän läpi kohti itää. He kohtaavat kääpiöitä ja vielä enemmän örkkejä vihaavan nahanvaihtaja Beornin (Mikael Persbrandt), joka osoittautuu avuliaaksi tyypiksi. Hämähäkkien kanssa taistelu onkin sitten ihan toisenlaista puuhaa ja sitten joudutaan metsähaltioiden vangeiksi. Joukkio onnistuu kuitenkin pakenemaan ja pääsee monen taistelun kautta Järvikaupunkiin. Sieltä alkaa kääpiöiltä varastetun vallan takaisin otto.

Moni on kritisoinut sitä, että Jackson päätti tehdä Hobittista trilogian. Nyt ymmärrän miksi. Ensimmäinen elokuva oli lähinnä pohjustusta tarinalle ja tämä, sekä seuraava elokuva ovat kuin ”yksi elokuva”, sillä sen verran tiivis tarina näillä tulee olemaan. Yhtenä elokuvana kesto olisi tullut olemaan lähes 6 tuntia, jos noin konkreettisesti ajatellaan. Sen ymmärrän elokuvateatteripoliittisena ajatuksena aivan mahdottomaksi. Mutta sitten itse kokonaisuuteen. Jackson osaa hommansa erinomaisesti, mutta valitettavasti hän ei tuo tähän mitään uudenlaista näkemystä, jota ei olisi jo Taru sormusten herra -trilogiassa. Varman päälle mennään joka osa-alueella. Toisaalta tarvitseeko mitään uutta ollakaan, jotta voi katsoa kaikki elokuvat joskus  maratonina. Siinä missä edellinen Hobitti-elokuva oli ehkä hivenen tosikkomainen, niin tässä rankkaa toiminnallisuutta lievennettiin sopivasti huumorilla. Hobitti – Smaugin autioittama maa on kelpoa fantasia-seikkailua.

Tämä kolmen blu-rayn Extended Edition sisältää elokuvasta 25-minuuttia pidemmän version. Hyvä niin, sillä elokuvateatteriversiossa muutamat kohtaukset jäivät hyvin irrallisiksi. Nyt nämäkin ”bugit” on saatu korjattua. Mukana on myös elokuvatekijöiden kommenttiraita. Kaksi muuta levyä sisältää tuttuun tapaan runsaasti lisämateriaalia. Jacksonin mukana pääsemme kurkistamaan kunnolla kulissien taakse.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc, 2014

Traileri: