STOP THE PRESS!

Nuija ja tosinuija kaks (Dumb and Dumber To)

Nuija ja tosinuija kaksOhjaus: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Käsikirjoitus:
Sean Anders, Mike Cerrone, Bobby Farrelly, Peter Farrelly, John Morris, Bennett Yellin
Tuotanto: Joey McFarland, Bobby Farrelly, Peter Farrelly, Charles B. Wessler, Riza Aziz
Pääosissa: Jim Carrey, Jeff Daniels, Laurie Holden, Kathleen Turner
Arvio: 2/5

On kulunut kaksikymmentä vuotta siitä, kun Lloyd (Jim Carrey) sai hermoromahduksen  menetettyään ihastuksensa Mary Swansonin. Uskollinen ystävä Harry (Jeff Daniels) on käynyt tervehtimässä tätä vuosikaudet. Eräänä päivänä koomaisessa tilassa oleva Lloyd säikäyttää ystävänsä pahanpäiväisesti ja herää räiskyvällä tavalla eloon. Harrylla on todella ikäviä uutisia. Hän tarvitsee uuden munuaisen tai muuten hän kuolee. Nyt on löydettävä sopiva henkilö luovuttamaan elin. Tavattuaan ”vanhempansa” vuosien jälkeen, hän saa heille tuleet Harryn kirjeet. Eräästä kortista paljastuu kauhea mahdollisuus: Harry saattaa olla parikymppisen nuoren naisen isä. Parivaljakko lähtee etsimään kortin lähettänyttä äitiä ja ennen kaikkea tytärtä. Reissusta tulee melkoinen hulabaluu.

Kun näin parisenkymmentä vuotta sitten ensimmäistä kertaa alkuperäisen Nuija ja tosinuijan,  se sai minut nauramaan. Olin silloin melko nuori, joten  pieru- ja kakkahuumori iski yllättävän hyvin. Kun aikaa on kulunut näinkin paljon ja  ikää on tullut lisää, niin huomaa yhden asian: enää samanlainen huumori ei pelitä. Jos elokuva olisi tehty vaikka kymmenen vuotta aiemmin, niin tilanne olisi saattanut olla toisenlainen. Toki on myönnettävä se, että onhan tässä hyvät hetkensä. Se saa nauramaan enemmän kuin moni muu tämän päivän amerikkalainen komedia. Ongelmana  on se, että Farrellyn veljekset tekevät asiat liian vakavasti. Heille on käynyt sama tilanne kuin 80-luvun alkupuolella komediaa hallinneille ZAZille (Jerry Zucker, Jim Abrahams, David Zucker), jotka onnistuivat naurattamaan yleisöä  jutuillaan kuten ”Hei me lennetään” ja ”Mies ja alaston ase”. He onnistuivat kohtalaisen hyvin myös jatko-osissa. Viime vuosina heiltä on taas tullut lähinnä rimanalituksia kautta linjan. Siksi olisin hivenen toivonut enemmän alkuperäisen räiskyvyyttä Nuijailun jatkoon, jotta se olisi pysynyt kiinnostavana.

Jim Carrey ja Jeff Daniels on onnistuttu maskeerauksella saamaan ihan nuorekkaan näköisiksi. Eikä heidän roolisuorituksissaan mitään moitittavaa olekaan, sillä ammattimiehet osaavat hoitaa hommansa taidokkaasti. Viime vuosina vähemmän valkokankaalla tai edes televisiossa nähty Kathleen Turner (kyllä vaan, Vihreän timantin metsästyksen ja Ruusujen sodan tähti) tekee mainion roolisuorituksen tyttären äitinä, vaikka ei kovinkaan paljon elokuva-aikaa loppujen lopuksi saa. Kokonaisuudessaan Nuija ja tosinuija kaks jää juuri hivenen tosikkomaisen ilmeensä takia keskinkertaisten komedioiden sarjaan.

Lisämateriaalina vaihtoehtoinen aloitus, poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia, ”gag reel” ja pari making of -dokumenttia.

Jukka L. Savolainen for smacktheajack.net

Photo’s copyright by Universal Pictures & Red Granite Pictures / Future Film, 2015

Traileri: