STOP THE PRESS!

The Homesman

The HomesmanOhjaus: Tommy Lee Jones
Käsikirjoitus: Tommy Lee Jones, Kieran Fitzgerald, Wesley Oliver Glendon Swarthoutin romaanin pohjalta
Tuottajat: Peter Brant, Brian Kennedy, Luc Besson
Pääosissa: Tommy Lee Jones, Hilary Swank, Grace Gummer, Miranda Otto, Sonja Richter, John Lithgow, James Spader, Meryl Streep
Arvio: 5/5

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat aikaan, kun länttä valloitettiin. Maatilaansa hoitava sinkku Mary Bee Cuddy (Hilary Swank) on harras uskovainen, joka toivoo vielä löytävänsä itselleen miehen. Eräänä päivänä hän suostuu vastuulliseen tehtävään. Hänen olisi vietävä kolme henkisesti kovia kokenutta naista Iowaan pastorin rouvan Altha Carterin (Meryl Streep) hoitoon. Matka ei olisi helppo, sillä hänen olisi taivalettava läpi vaarallisen erämaan. Hirttoköydessä erinäisten rötösten takia roikkuvan George Briggsin (Tommy Lee Jones) hän pelastaa vain sen takia, että tämä lähtisi avuksi matkalle. Tästä alkaa taival, jonka aikana tapahtuu paljon, mutta myös ihmiset muuttuvat.

Tämä Glendon Swartoutin romaaniin perustuva elokuva on poikkeuksellinen western-draama, sillä tarina painottuu naisiin ja ennen kaikkea rajaseudun vaiettuihin tarinoihin. Elokuva henkii jotenkin samanlaista tunnetta kuin Eastwoodin klassikoksi muodostunut Armoton. Mitään ei ole romantisoitu, eikä edes kaunisteltu, vaan tarina kerrotaan hyvin raadollisesti.

Jonesin ja Swankin kemia toimii erinomaisesti, mikä on hyvin tärkeä asia elokuvan tarinan kannalta, sillä heidän suhteensa tarinan etenessä vaatii juuri sopivaa kasvua ja heiltä se erinomaisesti sujuu. Vaikka kolme naista (Grace Gummer, Miranda Otto, Sonja Richter) eivät elokuvan aikana juurikaan puhu, niin heidän ilmeensä ja liikehdintänsä kertoo paljon heidän tunteistaan. Lisäksi muutkin pikku roolit ovat erinomaisia täydentäen kokonaisuutta. Kaiken kruunaa upea visuaalisuus, joka ei tarinan kaltaisesti koreile, vaan on hyvin luonnollinen. The Homesman on pieni suuri elokuva, joka sykähdyttää katsojaa täysillä.

Lisämateriaalia on tarjolla. The Storyssa hivenen taustoitetaan elokuvan tarinaa, Shooting the Film vieraillaan kuvauspaikoilla, Western -osuudessa kerrotaan kuinka western toteutettiin elokuvaan ja lopuksi vieraillaan Cannesin elokuvafestivaaleilla.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Scanbox, 2015

Traileri: