STOP THE PRESS!

David Bowie is

David BowieOhjaus: Hamish Hamilton
Arvio: 3/5

(Arvostelu julkaistu alunperin 13.11.2014)

Viisikymmentä vuotta sitten uransa aloittanut David Bowie on yksi populaarikulttuuriin eniten vaikuttaneista muusikoista. Vaikka mies aloittikin pienillä näteillä popkappaleilla 60-luvulla, niin hänen suurin nousunsa alkoi vasta 70-luvun alkupuolella. Mies loi itselleen alter egon Ziggy Stardust, jonka ”suojissa” hän vaikutti vahvasti glam-rockiin. Samalla kun hän loi musiikkia, hän vaikutti myös vahvasti omilla näyttävillä esiintymisasuillaan ja pukeutumisellaan muodin ilmapiiriin. Lontoon Victoria & Albert -museossa järjestetyssä ja siellä taltioidussa näyttelyssä katsojille tarjoutuu laajamittainen näkymä Bowien lahjakkuuteen ja luovuuteen.

Näyttely käynnistyy Bowien (tai vielä tuolloin David Jonesin) lapsuudesta, jolloin nuoren miehen mielenkiinto taidetta ja musiikkia kohtaan kasvoi. Tässä vaiheessa saadaan kommentoimaan kirjailija Hanif Kureishi, joka erinomaisesti valaisee 60-luvun opiskelijamenneisyyttä. Välillä siirrytään isoon saliin, jossa haastateltavaksi on kutsuttu eri alan ihmisiä. Mielenkiintoisin näistä on Bowien Aladdin Sanen asun suunnitellut japanilaissuunnittelija Kansai Yamamoto. Näyttelyn kuraattorit Victoria Broackes ja Geoffrey Marsh yhdessä muiden V&A:n henkilökunnan kanssa esittelevät mm. Bowien käsin kirjoittamia sanoituksia, kuvasuunnitelmia esim. Ashes to Ashes -videota varten, Berliinin aikaisen synteettisaattorin ja paljon muuta.

Tämä lähes tunti ja kolme varttia kestävä näyttely on kattava, mutta hivenen sekava. Ainakin sellaiselle katsojalle, joka ei tiedä Bowien historiasta paljon mitään ja joka pyrkii saamaan jonkinlaisen kuvan miehestä ja hänen luovuudestaan. Jonkinlainen käsikirjoitus olisi kannattanut tehdä, sillä tiettyjä asioita painotettiin enemmän kuin toisia. Esimerkiksi herran vaikean huumekauden jälkeinen puhdistava kausi Berliinissä oli hänen luovinta kauttaan ja se oikeastaan sivuutettiin lähes olankohautuksella. Vaikka ohjaajana on toiminutkin maineikas Hamish Hamilton, niin hänet tunnetaan paremmin konserttitaltiointien eksperttinä kuin tällaisten näyttelyiden. Ehkä parempi tarinankertoja olisi voinut olla ihan paikallaan. Nyt jäi mainoselokuvan tunne, vaikka mielenkiintoista sisältöä löytyi runsaasti. David Bowie is jäi valitettavasti keskinkertaiseksi, mutta jätti pakottavan tarpeen nähdä kyseinen näyttely Euroopassa, kunhan se palaa takaisin muualta vuonna 2015.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Omniverse Vision, 2014

Traileri: