STOP THE PRESS!

Nälkäpeli – Matkijanärhi, osa 1 (The Hunger Games: Mockingjay – Part 1)

Nälkäpeli - Matkijanärhi, osa 1 (The Hunger Games: Mockingjay - Part 1)Ohjaus:  Francis Lawrence 
Käsikirjoitus: Suzanne Collins, Danny Strong 
Tuotanto: Nina Jacobson, Jon Kliik
Pääosissa: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Natalie Dormer, Liam Hemsworth, Sam Claflin, Julianne Moore, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman
Arvio: 4/5

Tapahtumat käynnistyvät siitä, mihin edellinen elokuva päättyi. Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) on sekavassa tilassa ja hänen rakastettunsa Peeta Mellark (Josh Hutcherson) on mahdollisesti kuollut. Panemin alueen presidentti Alma Coin (Julianne Moore) haluaa, että Katniss ryhtyisi heidän kapinansa symboliksi eli Matkijanärheksi. Hän on aluksi haluton ryhtymään hommaan, mutta sitten hänelle selviää, että  Peeta on elossa Capitolissa pahan presidentin Snown (Donald Sutherland) ’vankina’. Nyt hänen on haastettava presidentti lopulliseen sotaan, jossa ratkeaa eri alueiden kohtalo.

Niille katsojille, jotka eivät ole nähneet elokuvasarjan aiempia osia: suosittelen katsomaan. Ne nimittäin pohjustavat erinomaisesti sitä, mitä tässä kolmannessa ja ’neljännessä’ osassa tapahtuu. Aiemmista elokuvista poiketen teemat ja visuaalisuus synkkenevät, sekä huumoria viljellään huomattavasti vähemmän. Nimekäs näyttelijäkaarti on saanut lisävahvistusta, kun remmiin on saatu myös Julianne Moore. Vaikka Lawrencen esittämä Katniss onkin elokuvan keskeisin henkilö, niin Mooren Coin nousee tarinan kannalta tärkeään asemaan. Kun kyseessä on kaksiosainen elokuva, niin tarinan oikeanlainen jakaminen on hyvin olennaista. Nyt tekijät ovat onnistuneet jättämään sellaisen jännitteen katsojalle, että viimeisen osan kimppuun olisi hyvä päästä heti.

Elokuvalevy tarjoaa ohjaajan ja tuottajan kommenttiraidan, sekä poistettuja kohtauksia. Virallisella lisämateriaalilevyllä tarjoillaan muutama dokumentti. Rubble and Ashes -osiossa taustoitetaan elokuvan tuotantoa, Utilitarian Chic käsittelee näyttelijöiden puvustusta, The Propos Team esittelee kapinallisten ”uutispätkiä” tekevän ryhmä ja Combat Zone: Stunts nimensä mukaisesti esittelee toiminnallista puolta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Nordisk Film, 2015

Traileri: