STOP THE PRESS!

The Judge

The JudgeOhjaus: David Dobkin
Käsikirjoitus: Nick Schenk, Bill Dubuque 

Tuottajat: David Dobkin, Susan Downey, David Gambino 

Pääosissa: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Vincent D’Onofrio, Jeremy Strong, Dax Shepard, Leighton Meester, Melissa Leo, Billy Bob Thornton, Ken Howard, Emma Tremblay, Balthazar Getty, David Krumholtz, Sarah Lancaster, Grace Zabriskie, Denis O’Hare 

Arvio:  3,5/5

Hank Palmer (Robert Downey Jr.) on menestyksekäs asianajaja, joka pääasiallisesti hoitelee pahoja rötöksiä tehneiden asiakkaiden tapauksia. Kesken erään istunnon hän saa surullisen viestin. Hänen äitinsä on kuollut ja olisi palattava takaisin kotiseudulle. Paluu ei tule olemaan helppo, sillä avioliitto on natisemassa liitoksistaan ja suhde tuomarina toimivaan isään (Robert Duvall) on vuosia sitten katkennut. Saavuttuaan takaisin entiseen kotikyläänsä hänen kaksi veljeään, auto-onnettomuudessa lupaavan pelaajauransa menettänyt isoveli Glen (Vincent D’Onofrio) ja kehitysvammainen pikkuveli Dale (Jeremy Strong) ovat häntä vastassa. Isä Joseph on parhaillaan tekemässä työtään, eli tuomaroimassa oikeudenkäynnissä. Hank menee paikalle huomatakseen, ettei isällä kaikki olekaan kohdallaan. Hän epäilee isän olevan juovuksissa, mutta saa kuitenkin kuulla tämän olleen raittiina pitemmän aikaa. Viileän isä-poika -kohtaamisen jälkeen tapahtuu jotain, mikä lopulta voi muuttaa lopullisesti heidän suhteensa. Eräänä aamuna Hank huomaa isänsä auton puskurissa lommoja ja hajonneen etuajovalon. Hän saa tietää, että isä on ajanut tuomitsemansa miehen päältä. Antavatko menneisyyden varjot tilaa mahdolliselle rauhalle tilanteessa, jossa totuus alkaa valjeta?

The Judge on monitasoinen elokuva. Se on tarina menestyksen varjopuolesta, rehellisyydestä, anteeksiantamisesta ja ennen kaikkea inhimillisyydestä. Nykyisin lähinnä vauhdikkaissa toimintaelokuvissa esiintyvä Downey Jr. osoittaa jälleen kerran olevansa loistava näyttelijä myös vakavimmissa rooleissa. Hän on luonteva röyhkeänä asianajajana, joka joutuu käsittelemään pitkään pakoilemiaan menneisyyden haamuja. Konkarinäyttelijä Duvall tiukkana ja jääräpäisenä isänä tekee vallan erinomaisen roolisuorituksen, joka on yksi hänen parhaimmistaan viime vuosilta. Heidän roolisuorituksiaan täydentävät erinomaiset sivuosien esittäjät. Varsinkin Glenia esittävä D’Onofrio tekee erinomaista työtä ulkoisesti tyynenä, mutta sisäisesti katkeroituna veljenä. Vaikka The Judge onkin koskettava henkisen kasvun tarina, niin sitä olisi voinut hivenen tiiivistää, jotta siitä olisi tullut neljän tähden elokuva.

Ohjaajan kommenttiraidan lisäksi tarjolla on elokuvan tekijöiden haastatteluja, dokumentti elokuvan tekemisestä ja poistettuja kohtauksia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Bros. Entertainment, 2015

Traileri: