STOP THE PRESS!

Sleepy Hollow – tuotantokausi 1 (Sleepy Hollow – Season 1)

Sleepy Hollow - tuotantokausi 1 (Sleepy Hollow - Season 1) Ohjaus: Ken Olin + muita ohjaajia
Käsikirjoitus: Washington Irvingin novellin pohjalta Alex Kurtzman, Roberto Orci, Phillip Iscove ja Len Wiseman
Tuotanto: Neal Ahern jr, Melissa Blake
Pääosissa: Tom Mison, Nicole Beharie, Orlando Jones
Arvio: 3/5

Sleepy Hollow eli Päätön ratsumies on ikivanha tarina, josta on tehty jatkuvasti uusia tulkintoja. En tiedä mikä lätäkön takana ihmisiä tässä kiehtoo, sillä teemasta on eritoten siellä nähty lukuisia variaatioita. Suomessa ehdottomasti tunnetuin versio lienee Tim Burtonin elokuva vuodelta 1999. Nyt Fox on tuottanut aiheesta TV-sarjan. Miten kummassa päättömän miehen jahtaamisesta on saatu aikaan kokonainen tuotantokausi (ja itse asiassa toinenkin) ja miten juttu lie toteutettu?

Kansi mainostaa tuottajien olevan tuttuja Star Trekistä ja Transformersista. No se nyt ei vielä vakuuta allekirjoittanutta laisin. Kun itse sarjaa sitten ryhtyy katsomaan, ei vakuuttuneisuus yhäkään ole päällimmäinen olotila. Kas, vastaan itse itselleni ensimmäisessä kappaleessa esittämiini kysymyksiin: Päätön Ratsumies herää huishais 2000-luvun USAssa ja samoin sattuu heräämään sotilas Ichabod Crane, ratsumiehen jahtaaja. Koska miehet ovat vainajoituneet 300 vuotta sitten, riittää uudessa maailmassa kumasteltavaa. Naisia ja tummaihoisiakin on merkittävissä viroissa! No niin. Sitten alkaa jahti, joka saa koko ajan pöyristyttävämpiä käänteitä. Yliluonnollisia voimia ja kaikenmaailman öttiäisiä alkaa liikuskella kaupungissa riesaksi asti. Niinhän se tietysti on oakko ollut tehdäkin, eihän tästä muuten oikein mitään järkeä olisi sarjaksi asti laventaakaan.

En tiedä, minuun henkilökohtaisesti tämä ei kyllä oikein uppoa. Ensinnäkin koko ajatus Ratsumiehen tuomisesta nykypäivään on todella kaukaa haetun oloinen ja tehty sangen epäuskottavasti. Toisekseen sarjan kökköyttä perustellaan mukaan ripotellulla huumorilla mutta ei sekään oikein lähde. Kolmanneksi sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella käy juuri niin kuin vähän pelkäsinkin: Homma hajoaa, kun mukaan tuodaan kaikenlaisia sivuelementtejä, Molokkeja sun muita hirviöitä. Kaikkien motiivia ei edes selitetä. Ja mikä pahinta – jotkut juonikuviot tuntuvat typistyvän ja jäävän kesken ilman sen suurempia selittelyitä. Tuntuu, että on ollut vain pakko venyttämällä venyttää juttua sarjaksi asti, juonen loogisuudesta viis. Sarjan pääpari Tom Mison ja Nicole Beharie näyttelee sentään ennakkoluulottomasti ja pirteästi. Jossain verrattiin paria köyhän miehen Mulderiksi ja Scullyksi. Hmmm…No, kyllähän näillä tiettyä kemiaa on, pakko myöntää.

Jos tämä kaikki olisi tehty visuaalisesti huikeasti, voisi sarjalle antaa armahduksensa mutta mutta…No, onhan tiettyä pimeää karuutta lähdettykin hakemaan mutta jotenkin kuvaus saati efektitkään ei ihan yllä sille tasolle, jota tarvittaisiin, jotta kököstä juonesta huolimatta tästä kovin kiinnostuisi. Välillä mennään jo tahattomankin komiikan puolelle, esimerkiksi juuri erilaisten henkiolentojen ilmaantuessa ja taas pölähtäessä kuka minnekin.

Ja siitä päästään siihen viimeiseen itseäni kiusaavaan seikkaan eli Pyhään kirjaan. Mikä ihmeen pakko se Raamattu oli tähän mukaan vetää? En jaksa tarkistaa, ovatko sarjan tarjoamat Ilmestyskirja-visiot todenperäisiä tai yhteneviä alkuperäisten kirjoitusten kanssa mutta mielestäni 2000-luvun TV-sarja voisi tulla toimeen omillaankin, ilman ikivanhojen legendojen ainaista mukaan vetämistä. Koko aiheeseen tarttuminen kielii mielikuvityksettomuudesta, ihme että iso tuotantoyhtiö on tähän ruvennut. Mieluummin olisin katsonut aiheeseen löyhästi pohjautuvaa tekelettä, kokonaan nykypäivään tuotua kauhuelementeillä flirttailevaa Tv-sarjaa. Mutta ei kai siinä, oletan tästäkin löytyvän monelle oman palansa kaakkua. Paremman puutteessa.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Fox-Paramount Home Entertainment, 2014

Traileri: