STOP THE PRESS!

Jersey Boys

jerseyboysbluOhjaus: Clint Eastwood
Käsikirjoitus: Marshall Brickman, Rick Elie
Tuotanto: Clint Eastwood, Tim Headington, Graham King, Robert Lorenz
Pääosissa: John Lloyd Young, Erich Bergen, Michael Lomenda, Johnny Cannizaro, Christopher Walken
Arvio: 2/5

Clint Eastwoodin ohjaukset ovat olleet melkoisia pettymyksiä (esim. Hereafter, 2010) sitten hienon Gran Torinon (2009). Parannusta alamäkeen ei tuo myöskään tämä Frankie Vallin ja The Four Seasons –yhtyeen noususta maineeseen kertova Jersey Boys (2014)

Syntyperältään italialaisten kansoittamassa New Jerseyssä oli mafia voimissaan 1950-luvun lopulla ja 1960-luvulla. Parturiopiskelija Frankie Vallikin (John Lloyd Young) ajautuu kavereineen pikkurötöstelyjen pariin, vankilassakin jotkut käväisevät. Musiikki kuitenkin pelastaa Vallin pahemmalta. Hän lauleskelee eri kokoonpanoissa, saavuttaa menestystä, tulee naisia ja rutkasti rahaa The Four Seasonsin synnyttyä. Rahaa kyllä sitten meneekin, ja Valli ajautuu suuriin velkoihin ystäväänsä auttaessaan. Siinä sitten koko bändi on hajoamassa sisäisten ristiriitojen paineessa. Se tavallinen tarina siis.

Tavallisen vaisu on koko elokuvakin, kun sentään gangsterihommiakin esiintyy. Valli itse näyttäytyy liki pyhimykseksi julistamista vailla valmiina, en minä, mutta pojat –tyyliin. Selitys löytyy krediiteistä: Valli on itse osallistunut elokuvan tuottamiseen.

Suurin ongelma on kerronnallinen ratkaisu, jossa näyttelijät alkavat kesken kaiken kertoa tarinaa eteenpäin suoraan kameraan katsoen, mikä tuhoaa todellisuuden illuusion tämän tästä. Se on totinen sääli, sillä parasta elokuvassa on Vallista huolimatta häpeämätön aika kultaa muistot –tyyppinen nostalgia ja ajankuva.

Ekstroissa dokumentintapaisia elokuvan teosta ja yhtyeen historiasta.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Warner Bros., 2014

Traileri: