STOP THE PRESS!

Hobitti – Viiden armeijan taistelu – Extended Edition (The Hobbit: The Battle of the Five Armies – Extended Edition)

Hobitti - Viiden armeijan taistelu – Extended Edition (The Hobbit: The Battle of the Five Armies – Extended Edition)Ohjaus: Peter Jackson

Käsikirjoitus: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro  
Tuotanto: Carolynne Cunningham, Peter Jackson, Fran Walsh, Zane Weiner 

Pääosissa: Martin Freeman, Richard Armitage, Luke Evans, Ian McKellen, Benedict Cumberbatch, Billy Connolly, Cate Blanchett, Christopher Lee, Evangeline Lilly, Hugo Weaving, Lee Pace, Orlando Bloom, Manu Bennett, Graham McTavish, Aidan Turner, Stephen Fry, Ian Holm, Mikael Persbrandt, Bret McKenzie, James Nesbitt, Dean O’Gorman
Arvio: 3,5/5

Tapahtumat käynnistyvät, kun Bilbo (Martin Freeman) ja kääpiöt ovat saaneet pahan Smaug-lohikäämeen hereille. Tämä ilkeämielinen paholainen päättää kostaa ja kohdistaa tuhotyönsä Järvenkaupungin viattomiin ihmisiin. Kääpiöiden ja Smaugin välille syntyy sota, joka päättyy dramaattisesti. Kääpiöiden kuningas Thorin (Richard Armitage) saa takaisin kääpiöille kuuluneen aarteen, josta tulee pakkomielle, mikä aiheuttaa ongelmia sekä ystävyyssuhteisiin että kuninkaalliseen kunniaan. Bilbo on päättänyt taivuttaa Thorinin ajattelemaan järkevästi, mutta epäonnistuu yrityksissään pahasti. Samaan aikaan on syntymässä uusi vaara: Sauron on pistänyt örkkiarmeijansa liikekannalle. Niiden tarkoituksena on hyökätä Yksinäiselle vuorelle. Nyt haltioiden, kääpiöiden ja ihmisten on yhdistettävä voimansa lyödäkseen suuri vihollinen.

On aika hyvästellä Keski-Maa, johon olemme päässeet tutustumaan vauhdikkaiden seikkailujen välityksellä. Tämä kolmas Hobitti-elokuva päättää samalla Peter Jacksonin pitkän matkan Tolkienin tarinoiden parissa. On selvää, että moni varmasti jää kaipaamaan tämänkin elokuvan jälkeen uusia tarinoita. Valitettavasti minä en ole yksi heistä, sillä kolmas Hobitti osoitti vaarallisen, mutta tutun asian: ahneudella on huono loppu. Viiden armeijan taistelu on ehdottomasti trilogian heikoin lenkki, sillä erikoistehosteet ja vallaton ryminä pääsevät ohittamaan tärkeimmän – tarinan. Henkilöhahmot jäävät hyvin pinnallisiksi, koska tekijäryhmä on keskittynyt lähinnä näyttävään loppuratkaisuun. Sitäkään ei ihan tullut, mutta sujuvaa toiminnallista fantasiaa elokuva kuitenkin tarjoaa. Visuaalisesti Jackson taikoo kankaalle tutun turvallista silmäkarkkia, joka saa katsojan välillä haukkomaan henkeään. Mitään uudenlaista ei olla kuitenkaan lähdetty keksimään hyvien lipputulojen saamiseksi. Visuaalisuus ja erinomainen näyttelijätyö tuovat elokuvalle kolme ja puoli tähteä.

Pidennetty versio elokuvateatteriversioon verrattuna on noin puolisen tuntia pidempi. Lisämateriaalia on runsaasti. Elokuvan sisältävä levy sisältää myös elokuvan tekijöiden kommenttiraidan ja Uuden-Seelanti dokumentin kolmannen osan. Kaksi muuta levyä sisältävät lähes kymmenen tuntia making of -dokumenttia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Warner Bros. Entertainment, 2015

Traileri: