STOP THE PRESS!

Getting On – 1. tuotantokausi (Getting On – Season 1)

Getting On - 1. tuotantokausi (Getting On - Season 1) Ohjaus: Becky Martin, Miguel Arteta
Käsikirjoitus: Mark V. Olsen, Will Scheffer
Tuotanto: Chrisann Verges, Mark V. Olsen, Will Scheffer
Pääosissa: Laurie Metcalf, Alex Borstein, Niecy Nash, Mel Rodriguez
Arvio: 4/5

Tässä DVD:n kannen mukaan pelkällä alkuperäisnimellä Getting on kulkeva kuusiosainen TV-sarja kulki taannoin Suomen televisiossa nimellä Naistenosasto B4. Meni ihan varmasti ohi suurelta yleisöltä. Jos ei konkreettisesti niin ainakin huumoriltaan. Ja varmaan menee tämä DVD:kin. Sääli. Todella sääli.

Mitenhän tätä kuvailisi? No, Konttorihan tästä tulee monellakin tapaa mieleen. Tässä nyt ei tietoisesti olla tekemässä metatelevisiota kuten Officessa mutta toteutus on pitkälti samantyyppinen ja naurunauhojen sijaan katsojan on itse löydettävä kohdat missä nauraa. Näyttelemistyyli inho- ja arkirealismissaan muistuttaa myös mainittua Gervaisin komediaklassikkoa. Ja tietysti myös se, että alunperin englantilaisesta formaatista on tehty USAlainen versio. Ja tämä nyt arvioinnin alla oleva versio on nimenomaan jenkkijäljennös. Kuten Konttorissakin, tässäkään ei lätäkön yli purjehdus ole vienyt huumorilta pahasti terää.

Mistä siis on kyse? Maailman kipeimmästä sairaalaosastosta, jota on johtavinaan lääkäri Jenna James, ulostepökäleitä kunnianhimoisena harrastuksenaan keräilevä totaalinen narsisti. Vanhempi sairaanhoitaja Dawn väittää välittävänsä potilaista mutta teot osoittavat jotain ihan muuta. Ainoa järjen ääni porukassa on uutena hoitsuna osastolle liittyvä Didi, jonka keinovarastoihin ei kuulu kuin ihmetellä osaston kummallista valtataistelua. Mukaan liittyy sivuhahmoiksi potilaiden lisäksi toki kaikenmoista enemmän tai vähemmän psykopaattista henkilökuntaa. Sanomattakin on selvää, että tapahtumien kehä vain yltyy.

Paitsi että kovin fyysistä komiikka ei ole vaan perustuu sanailuun, mitä oudoimpaan sellaiseen. Huumori ei varsinaisesti hörötytä vaan lähinnä saa ihmettelemään, että mitä hemmettiä, oikeasti. Toteutustapa jättää näyttelijöille paljon mässäiltävää ja he ovatkin omaksuneet roolinsa täydellisesti. Hommaa liidaa kokenut TV- ja elokuvanaama Laurie Metcalf, jonka itseriittoinen hahmo on yksi komediahistorian ärsyttävimpiä ja samalla toki kiehtovimpia. Muut komppaavat mainiosti. Oikeastaan ainoa häiritsevä asia sarjassa on kuvaustapa, joka häilyy ja häröilee ajoittain silmiinkäyvästi. Niin ja tietysti lyhyt, vain kuuden jakson tuotantokausi haittaa myös. Tätä katsoisi mieluusti enemmän.

On upeaa, että tämänkaltainen, pimeä ja omintakeinen, huumorisarja on ylipäätään päässyt tuotantoon. Tuotantoyhtiöiden pitäisi ottaa enemmän riskejä, tuloksena saattaa olla tällaisiakin helmiä. Kaikki kunnia perinteiselle puhkinauretulle sitcomille, jolla vedottaneen kansan syviin riveihin mutta se pieni kansanosa, joka nauttii tällaisesta, saattaa ollakin todella asialleen vihkiytynyttä fanikuntaa. Ja tämä sarja jos mikä ansaitsee sellaisen.

Lisämateriaaleina aina hauskoja pokan pettämisiä ja poisleikattuja kohtauksia.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Home Box Office, 2014

Traileri: