STOP THE PRESS!

Mr. Turner

Mr. TurnerKäsikirjoitus ja ohjaus: Mike Leigh
Tuotanto: Georgina Lowe
Pääosissa: Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey, Paul Jesson, Lesley Manville, Martin Savage, Ruth Sheen, David Horovitch
Arvio: 3,5/5

J. M. W. Turner (1775-1851) oli englantilainen maalari, joka maisema- ja erityisesti meriaiheisilla maalauksillaan ennakoi sekä impressionismia että abstraktionismia. Mike Leigh’n (mm. Naked, 1990, Tpsy turvy, 1999 ja Vera Drake, 2004) elämäkertaelokuva Mr. Turner (2014) keskittyy taiteilijan elämän viimeisiin pariinkymmeneen vuoteen.

Pikemminkin kuin kertoo tarinaa, Leigh näyttää maalauksenomaisia katkelmia kohteensa elämästä Dick Popen upeasti kuvaamana: Turner (Timothy Spall) Alankomaissa maalaamassa, Turner kotonaan taloudenhoitajansa kanssa, Turner bordellissa, salongeissa keskustelemassa taiteesta, isänsä seurassa, isän kuolinvuoteen äärellä, rakastuneena erääseen leskeen, sairaana jne. Tämä tietysti sopii aiheeseen, mutta lievästi hajanaiseksi käsitys Turnerista jää.

Se taas ei ole elokuvan pääosan loistavasti esittävän Spallin vika. Roolistaan parhaana näyttelijänä Cannesissa palkitun Spallin Turnerissa ylevä ja alhainen käyvät vuoropuhelua. Sen verran rohevan monoliittinen hahmo kuitenkin on, että välillä tuntuu kuin Turner olisi jo eläissään ollut patsas, jonka oma vika ei ole pintaan tarttunut pulunkakka.

Kaiken kaikkiaan Mr. Turner on hyvinkin kohteensa arvoinen elokuva, joka kuitenkin säilyttää etäisyytensä vähän turhan pitkänä.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by SF, 2014

Traileri: