STOP THE PRESS!

The Grand Seduction

The Grand Seduction Ohjaus: Don McKellar
Käsikirjoitus: Michael Dowse, Ken Scott
Tuotanto: Barbara Doran, Roger Frappier
Pääosissa: Brendan Gleeson, Taylor Kitsch, Cathy Jones, Mark Critch, Gordon Pinsent, Liane Balaban
Arvio: 4/5

The Grand Seduction vie katsojan kauas Kanadan syrjäseuduille, newfoundlandilaiseen kalastussatamaan, jossa ei enää voi kalastaa. Siispä kylän…ei vaan sataman 120 ihmistä lähinnä maleksivat ja lorvivat. Kun pormestarikin päättää eräänä päivänä suunnata suuremmille vesille, alkaa kylän kohtalo olla taputeltu. Siihen ei kuitenkaan tyydy itse itsensä pormestariksi ylentävä kalastajan poika Murray, joka alkaa puuhata kylään isoa tehdasta. Kukaan ei tiedä mitä se tekee mutta töitä se toisi. Ainoa ongelma on, että sitä varten pitäisi kylään saada A) julmetusti voitelurahaa ja B) vakituinen lääkäri.

Mitenkään kenellekään ikinä elokuvan nähneelle ei voi olla epäselvää miten tässä tulee käymään mutta etenkin näin joulun alla ennalta-arvaamattomuus ei haittaa. The Grand Seductionia, jolle olisi ehkä voinut harkita suomenkinkielistä nimeä, on hauska katsoa ja se vie mukanaan. Iso syy tähän on maanläheinen ohjaus- ja kuvaustapa ja hyväntuulinen huumori. Kylän asukkaat esitetään vilpittöminä mutta hyväntahtoisina pässeinä, joiden tarinaan ja taisteluun ei voi olla samaistumatta. Iso rakkaustarinakin saadaan, kun kylään lopulta saapuvaa lääkäriä koetetaan naittaa sataman ainoalle nuorelle sinkkunaiselle mutta elokuvan kenties ainoa yllätys onkin, ettei tätä kuviota viedä ihan selkeästi loppuun saakka.

Sympaattinen vaikkakin käsikirjoitukseltaan vähän lälly elokuva kärsii kovin paitsi jo mainitusta nimestään, myös DVD-kannesta, joka on suoraan sanottuna vähän karsea. Itsekin ihmettelin mikä ihme sitä on taas tullut haltuun saatua ja varmasti ihmettelee moni muukin. En tarttuisi tähän kaupan hyllyllä, kansi ei kerro elokuvan hyvähenkisyydestä yhtään mitään. Onneksi elokuva imee heti mukaansa alkumetreillä, sillä loppua kohti peräti koskettavia käänteitä saava leffa on pieni helmi, jonka soisi toki mahdollisimman monen näkevän. Tässä on kyse pienistä ihmisistä, jotka tällä kertaa eivät taistele kasvotonta korporaatiota vastaan vaan yrittävät miellyttää tätä töitä saadakseen.

Elokuvan huumori onnistuu jopa hohotuttamaan. Tilanteet on luotu uskottavasti mutta kaikella rakkaudella ja lämmöllä näitä hyväntahtoisia punaniskoja kohtaan. Hahmoista monikin on luotu ja näytelty hyvin. Mark Critchin tollo pankkiiri Henry, esimerkiksi, saa nauramaan, samoin kuin keskusneidin virkaa toimittavat häveliäät vanhatrouvat. Ja maisemathan ovat ihanan eksoottisia, en muista olenko kovin montaa kanadalaista elokuvaa sinällään nähnytkään. Plussa siitäkin. DVD-ekstroissa mukana kommenttiraitaa ja lyhyitä dokumentteja kuvauksista ja ensi-illasta.

Ihan kiva. Koskaan ei pitäisi kriitikon kuulemma käyttää noita kahta sanaa mutta nyt jos koskaan se on ehdottoman paikallaan. Ihan kiva elokuva tämä.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Sony Pictures, 2014

Traileri: