STOP THE PRESS!

The Good Lie

The Good LieOhjaus: Philippe Falardeau
Käsikirjoitus: Margaret Nagle
Tuotanto: Brian Grazer, Genevieve Hofmeyr, Ron Howard, Karen Kehela Sherwood, Thad Luckinbill, Molly Smith
Pääosissa: Reese Witherspoon, Arnold Oceng, Emmanuel Jal, Ger Duany, Corey Stol, Kuoth Wiel, Femi Oguns
Arvio: 3/5

Tositapahtumiin perustuva The Good Lie kertoo 1980-luvun lopulla Sudanissa käydyn, taas yhden unohdetun sodan uhreista. Joukko sudanilaisia lapsia (aikuisempina järjestään hienot Arnold Oceng, Emmanuel Jal, Ger Duany, Kuoth Wiel, Femi Oguns) pääsee pakoon kylässään tapahtunutta joukkomurhaa. Lapset vaeltavat tuhat kaksisataa kilometriä Kenian pakolaisleirille. Kuluu yli kymmenen vuotta ennen kuin he pääsevät pakolaisiksi Yhdysvaltoihin. Viranomaiset erottavat sisaren veljistään, ja muutenkin sopeutuminen on rankkaa: edes puhelin ei ole tuttu. Työkkäritädin (Reese Witherspoon) avulla töitä kuitenkin löytyy ja sopeutuminen alkaa. Traumaattinen menneisyys ei kuitenkaan jätä pakolaisia rauhaan.

Elokuvan ensimmäisen puolituntisen kestävät sodan ja pakolaisleirin kauheudet esitetään liki lakonisen toteavasti. Kanadalaista ohjaajaa, Philippe Falardeauta, lienee kiittäminen tästä. Onneksi – mainonnasta huolimatta – Witherspoon ei ole elokuvan pääosassa, sillä hänen astuttuaan näyttämölle koko elokuva alkaa lipsua huolestuttavasti sinne Hollywoodin tuittupää-pieni-sankari-ihminen hoitaa hommat –sentimentoon ja hurraa.

Kanadaa lienevät myös kuvien taustalle sijoitetut pienet ironiat ja ihmiskunnan älyttömyydet: esimerkiksi samalla lentokoneella näyttävät Amerikkaan tulevan sekä pakolaiset että jonkin loiton sodan veteraanit; hmm, kuinkas nyt näin.. Välillä aidosti liikuttava ja oivaltava elokuva.

Vaatimattomissa ekstroissa poisjätettyjä kohtauksia ja juttua elokuvan tekemisestä.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Scanbox, 2014

Traileri: