STOP THE PRESS!

Eila, Rampe ja Likka

Eila, Rampe ja LikkaOhjaus: Taru Mäkelä
Käsikirjoitus: Sinikka Nopola,Tiina Nopola
Pääosissa: Heidi Herala, Pirkka-Pekka Petelius, Emmi Parviainen, Riku Nieminen, Pirkko Hämäläinen, Eila Roine, Carl-Christian Rundman, Leena Uotila, Åsa Wallenius
Arvio: 3/5

Eilan ja Rampen tyttärellä on pieni ongelma. Hän seurustelee mukavan nuoren miehen, Pirkan, kanssa, mutta on ahdistunut tämän tietyistä tavoista. Pirkka on päättänyt voittaa nuoren naisen luottamuksen ja matkustaa tämän vanhempien mökille. Pirkan hienostunut äiti lähtee kuskiksi, kun poika on unohtanut auton katsastuksen. Samaan aikaan Eila on tyttärensä avustuksella päässyt kesänaapureidensa mökille. Kun Pirkan äiti huomaa Eilan naapureiden kesähuvilan parvekkeella, alkaa sellainen selityksien ja valkoisten valheiden soppa, että moni olisi ihan ulalla.

Nämä Sinikka Nopolan luomat hahmot ovat ehtineet ilahduttamaan katsojia monien teatterien lavoilla. Onneksi ohjaaja Taru Mäkelä, joka muistetaan ehkä parhaiten Varasto-komedian ohjaajana, innostui asiasta ja yhdessä Sinikka ja Tiina Nopolan kanssa he saivat siirrettyä hahmot elokuvamuotoon. Kun kyse on sellaisesta kotimaisesta peruskomediasta, niin voisi kuvitella sen tarkoittavan lähinnä puskafarssia. Onneksi sitä tämä elokuva kuitenkaan ei ole, sillä Nopolat ovat onnistuneet välttämään tyypilliset karikot ja Mäkelän tasainen ohjaus pitää lopusta huolen. Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan erinomaisia. Varsinkin Herala onnistuu tekemään Eilasta hyvin yksinkertaisella tavalla ilmeikkään ilmestyksen ja Petelius puolestaan Rampesta lähes pokerimaisen jörrikän. Monelle tamperelaiselle katsojalle saattaa tulla yllätyksenä se, että hahmot eivät puhukaan suoranaista Tampereen murretta, vaikka voisi kuvitella Tampereelta lähtöisin olevien sisarusten käsikirjoitukseen murretta viljellleen. Näin ei kuitenkaan ole ja ymmärrettävistä syistä: elokuva on tarkoitettu suurelle yleisölle, niin murre voi aiheuttaa pientä närkästymistä muissa katsojissa. Onneksi paikoitellen kuulee selvästi tietynlaisia sananpainotteita, jotka muistuttavat Tampereesta.

Lisämateriaalina tällä dvd-julkaisulla ovat mm. hahmojen haastetelut, pilalle menneet otokset, trailerit ja musiikkivideo.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Nordisk Film, 2015

Traileri: