STOP THE PRESS!

Exodus: Gods and Kings

Exodus: Gods and KingsOhjaus:  Ridley Scott
Käsikirjoitus: Adam Cooper, Bill Collage, Jeffrey Caine, Steven Zaillian
Tuotanto: Peter Chernin, Mark Huffam, Ridley Scott, Michael Schaefer, Adam Somner
Pääosissa: Christian Bale, Joel Edgerton, Aaron Paul, John Turturro, Sigourney Weaver, Ben Kingsley
Arvio:  2/5

Vanha faarao Seti (John Turturro) haluaa, että hänen poikansa Ramses (Joel Edgerton) ja ottopoikansa Mooses (Christian Bale) suojelisivat toisiaan, jos he joutuisivat kohtaamaan vihollisia. Eräässä taistelussa käykin, että Mooses surmaa sotilaan, joka yrittää tappaa hänen veljensä. Faaraon luokse palattuaan selitykset alkavat. Vaikka kuinka faarao haluaisikin hänelle jatkajan, niin Mooses ei ole kuitenkaan verisukulainen. Eräänä päivänä Ramseksesta tehdään uusi faarao ja hänen veljensä toimii neuvonantajana. Tilanne muuttuu, kun Ramses haluaa kaivaa totuuden esiin palvelijana toimivasta Miriamista. Hänelle selviää, että hänen palvelijanaan toimiva nainen onkin todellisuudessa Mooseksen sisar. Kuoleman sijasta faarao lähettää veljensä maanpakoon, jonka aikana hän alkaa ymmärtämään oman kansansa todellista kurjuutta.

Sir Ridley Scott on viimeisten vuosikymmenten aikana tehnyt pari niin sanottua historiallista elokuvaa. Ensimmäiseksi nähtiin Rooman aikaan sijoittuva Gladiaattori, seuraavaksi ristiretkestä kertova Kingdom of Heaven – taivas maan päällä ja nyt tämä uutukainen. Elokuvan käsikirjoitusta on ollut tekemässä neljä kirjoittajaa, joista Steven Zaillian on aiemminkin tehnyt yhteistyötä Scottin kanssa. Vaikka käsitelläänkin raamatullista tarinaa, niin kuitenkaan kyseessä ei ole uskonnollinen elokuva. Exodus on lähinnä seikkailuelokuva ja tarina siitä, kuinka yksi mies joutuu kamppailemaan oman järkensä, uskonsa ja muiden asenteiden kanssa. Visuaalisesti elokuva on todella komeaa katseltavaa. Jopa 3D-versio näyttää niin hyvältä, että katsojaa viedään todella vauhdikkaasti kohtauksesta kohtaukseen. Valitettavasti käsikirjoitus on sen verran köykäinen, ettei siitä Scott ole saanut kovinkaan sujuvaa kokonaisuutta, vaikka visuaalisesti pelittää erinomaisesti. Elokuvan näyttelijäsuoritukset ovat ihan kohtuullisia. Bale Mooseksena on ihan jees, mutta parhaan roolin kuitenkin tekee Ramsesia esittävä Edgerton. Hän muistuttaa jonkin verran Hollywoodin kulta-ajan näyttelijää Yul Brynneria, joka usein nähtiin tämän tyyppisissä rooleissa. Exodus: Gods and Kings jää vain kahden tähden leffaksi.

Lisämateriaalina tarjolla ohjaaja Scottin ja käsikirjoittaja Cainen kommenttiraita, poistettuja ja pidempiä kohtuksia sekä The Exodus historiallinen ”opas”.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2015

Traileri: