STOP THE PRESS!

The Normal Heart

The Normal HeartOhjaus: Ryan Murphy
Käsikirjoitus: Larry Kramer
Tuotanto: Scott Ferguson, Alexis Martin Woodall
Pääosissa: Mark Ruffalo, Matt Bomer, Taylor Kitsch, Jim Parsons, Julia Roberts, Alfred Molina
Arvio: 2/5

Ryan Murphyn ohjaama, tositapahtumiin perustuva The Normal Heart kertoo 1980-luvun alun newyorkilaisesta homoyhteisöstä. Aidsepidemia on räjähtämässä käsiin, eivätkä viranomaiset tee mitään. Lääkäri Emma Brookner (Julia Roberts) yrittää auttaa ja kirjailija Ned Weeks (Mark Ruffalo) herätellä päättäjiä sekä hankkia avustuksia sairastuneille. Vaikeatahan taistelu on, kun pelkästään homoseksuaalien sairaudeksi leimattu aids ei valtaväestöä suoraan koske.

Käsikirjoittaja Larry Kramer kirjoitti The Normal Heartin alun perin näytelmäksi, mikä näkyy turhankin selvästi elokuvaversiossa: henkilöt kertoilevat elämästään melkein kuin pieniä monologeja pitäen ja milloin useampi ihminen keskustelee, ovat he liki järjestään kuin näyttämölle asetettuja.

Weeksin hahmo sen sijaan on hyvin kirjoitettu ja tylsän kaksinapainen ”me vastaan ne” –asetelma on vältetty kuvaamalla myös homoyhteisön sisäisiä ristiriitoja. Paha kyllä, Ruffalo vetää roolinsa melkein kuin näyttämöllä: miehen riehunta lähentelee Al Pacino –luokkaa ja se ei ole vähän se. Hauska on nähdä, että Rillit huurussa –sarjasta tuttu Jim Parsons osaa näytellä muutakin kuin Sheldonia, vaikka sen verran hän on sarjaroolinsa leimaama, että sitä väkisinkin miettii, koska sheldonointi alkaa.

Ainoassa ekstrassa tekijät kertovat elokuvasta.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by HBO, 2014

Traileri: