STOP THE PRESS!

Birdman (Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

BirdmanOhjaus: Alejandro González Iñárritu
Käsikirjoitus: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo
Tuotanto: John Lesher, Arnon Milchan, James W. Skotchdopole, Alejandro González Iñárritu

Pääosissa: Michael Keaton, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone, Naomi Watts, Lindsay Duncan, Merritt Wever, Jeremy Shamos, Bill Camp, Damian Young
Arvio: 5/5

Riggan Thompson (Michael Keaton) on entinen toimintasankari, joka haluaisi oikeasti olla vakavasti otettava näyttelijä. Hänen on vaikea päästä irti Birdman-roolihahmostaan, sillä se riivaa hänen mieltänsä koko ajan. Hän on kuitenkin päättänyt tuhota nämä ajatukset ja toteuttaa Broadway-näytelmän Raymond Carverin novellista. Kaiken lisäksi Rigganilla on pari muutakin huolta. Hänen tyttärensä Sam (Emma Stone) on päässyt huumeklinikalta, mutta isä epäilee hänen yhä käyttävän aineita. Sen lisäksi Rigganin näyttelijätyttöystävä Laura (Andrea Riseborough) yrittää keinolla millä hyvänsä saada miehen huomion. Kaiken kukkuraksi lukuharjoituksissa toinen miesnäyttelijä saa lampun päähänsä joutuen jättämään pelin kesken. Näytelmässä toisena naisena esiintyvä Lesley (Naomi Watts) ehdottaa tilalle poikaystäväänsä Mikea (Edward Norton). Tämä kaveri muodostuu Rigganille oikeaksi päänvaivaksi, sillä hän ei ota yhtään ohjetta ohjaajalta vaan tekee ratkaisuja metodinäyttelijämäisesti ja suuttuu mikäli niihin puututaan. Kaiken lisäksi Mike on oikea diiva ja muun muassa tilauttaa teatterille solariumin kysymättä lupaa keneltäkään. Rigganin lakimiesystävä Jake (Zach Galifianakis) auttaa miestä rahojen saamisessa produktion ylimääräisten kulujen kattamiseksi. Monta mutkaa on matkassa, vaikka ensi-ilta onkin jo parin päivän päästä.

Tämä Alejandro González Iñárritun ohjaama ja osittain käsikirjoittama elokuva on yksi vuoden 2014 omaperäisimmistä elokuvista. Se on täynnä mustaa komediaa, draamaa ja väkevää dialogia upeilla näyttelijäsuorituksilla. Olen pitänyt Michael Keatonia lähinnä koomisten tai traagisten hahmojen esittäjänä – olipa sitten kyse Beetlejuicesta tai Batmanista. Vaikka Keatonin Batman-urasta on ehtinyt vierähtää jo parisenkymmentä vuotta, niin jotenkin tätä elokuvaa katsellessani pystyin kuvittelemaan, että jos Keaton olisi jatkanut kyseisen supersankarin esittämistä, hänelle olisi voinut käydä samoin. Joka tapauksessa herra tekee elokuvassa ehdottomasti uransa parhaimman roolisuorituksen. Hän on roolissaan uskottava, tinkimätön ja ennen kaikkea särmikkäämpi kuin missään ennen. Häntä tukevat muutenkin loistavat näyttelijät kautta linjan. Ennen kaikkea yllätyin siitä, että yleensä hörhökomedioista tuttu Zach Galifianakis osaa näytellä muutakin hahmoa kuin pelkkää sekoilijaa. Birdman on kautta linjan erinomainen elokuva, joka kestää monetkin katselukerrat.

Lisämateriaalina tarjolla on puolituntinen Birdman: All-Access -dokumentti elokuvan tekovaiheista, Michael Keatonin ja Alejandro G. Iñárritun keskustelu ja kuvagalleria kuvauspaikoilta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2015

Traileri: