STOP THE PRESS!

Tulivaunut (Chariots of Fire)

Tulivaunut (Chariots of Fire)Ohjaus: Hugh Hudson
Käsikirjoitus: Colin Welland
Tuotanto: David Puttnam
Pääosissa: Ben Cross, Ian Charleson, Nicholas Farrell, Nigel Havers, Daniel Gerroll, Ian Holm, John Gielgud
Arvio 2,5/5

Tositapahtumiin perustuva, Hugh Hudsonin ohjaama Tulivaunut (1981) kertoo kahdesta brittijuoksijasta, jotka valmistautuvat Pariisin vuoden 1924 olympialaisiin. Cambridgessa opiskelevien Harold Abrahamsin (Ben Cross) ja Eric Liddellin tie kisoihin on kuitenkin kuoppainen. Abrahams on juutalainen eli ikään kuin ulkopuolinen snobien yliopisto-opettajien silmissä, eikä se että hän käyttää ammattilaisvalmentajaa paranna hänen osakkeitaan . Liddell puolestaan on niin ääriuskovainen lähetyssaarnaaja, ettei hän voi osallistua edes juoksun karsintoihin, sillä ne pidetään sapattina. Juoksumatka vaihtuu toiseksi, mutta kyllä se sitten siitä, kun unelma pysyy kirkkaana mielessä ja läheiset tukevat.

Tulivaunut voitti neljä Oscaria – se palkittiin mm. parhaana elokuvana – ja se melkein käykin tyypillisen Oscar-elokuvan prototyypistä: Se on kaikin puolin hyvin tehty: ohjaus toimii, käsikirjoitus pystyy pitämään jännitteen kelvollisena, henkilöt ovat tietystä yksisilmäisyydestään huolimatta lihaksi ja vereksi kirjoitettuja, näyttelijät hyviä, ajanhenki tavoitettu ja Vangeliksen pienoiseksi hitiksikin noussut musiikki ylöskohottavaa. Se vieläpä kertoo urheilun kautta amerikkalaisen unelman tavoittelusta.

Mutta sitten on se toinen puoli: elokuva on tehty niin kliiniseksi, ettei vahingossakaan loukkaa ketään, tai edes ärsytä. Se on kuin hyvän käsityöläisen ilman suurta paloa väkertämä, ja häipyy keskinkertaisuuden hämärään jo ennen nukkumaanmenoa.

Ekstrana kommenttiraita.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox, 2014

Traileri: