STOP THE PRESS!

He ovat paenneet

He ovat paenneet

Ohjaus: J-P Valkeapää
Käsikirjoitus: Pilvi Peltola, J-P Valkeapää
Tuotanto: Aleksi Bardy
Pääosissa: Roosa Söderholm, Teppo Manner, Petteri Pennilä, Jari Pehkonen, Sara Paavolainen, Pelle Heikkilä
Arvio 3/5

Intistä jo karannut Joni (Teppo Manner) tulee ongelmanuorten lastenkotiin suorittamaan siviilipalvelusta J-P Valkeapään toisessa (ensimmäinen oli Muukalainen, 2009) pitkässä elokuvassa He ovat paenneet. Kova kuri ei miellytä vieläkään, ja pian Joni pakenee yhdessä ongelmaisen Raisan (Rosa Söderholm) kanssa. Poliisit kintereillään nuoret ajelevat ympäri Suomea. Vapaus maittaa, olkoonkin että ikävä menneisyys painaa. Ennen pitkää todellisuus iskee kuitenkin silmille karulla tavalla kaameiden naamiomiesten muodossa.

Kuten road moviet yleensäkin, paljolla symboliikalla lastattu He ovat paenneet on oikeastaan reissu pään sisälle. Elokuvassa on viitteitä päähenkilöihin kohdistuneesta kiusaamisesta ja laiminlyönnistä. Heidän matkansa on yhteiskunnan normeista irtautumisen halun lisäksi myös kaltoin kohtelun aiheuttamien ongelmien setvimistä. Voimaantumassa käydään suomalaiskansallisesti metsässä, päihteiden voimin tietysti. Sitten onkin aika kohdata mieltä riivaavat demonit.

Vähän liikaa tarinaa kuljetetaan symbolivedolla, ja toisaalta asioita jätetään turhankin viitteellisiksi. Hyvähän se sinänsä on, että katsojalle jätetään tulkinnanvaraa ja miettimistä yleensäkin, mutta vähän tulee sellainen tunne, että nyt on kuvitettu ranskalaisia viiruja. Pikkuisen lihaa luiden ympärille, niin Valkeapäästä kehkeytyy kansainvälisen tason tekijä.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by SF Film Finland, 2014