STOP THE PRESS!

Viikossa aikuiseksi

Viikossa aikuiseksiOhjaus ja käsikirjoitus: Johanna Vuoksenmaa
Tuotanto: Riina Hyytiä
Pääosissa: Minttu Mustakallio, Iina Kuustonen, Taneli Mäkelä, Essi Hellén, Minna Koskela, Eppu Salminen, Anna-Leena Sipilä, Jarkko Niemi, Lauri Tanskanen, Jarkko Pajunen
Arvio: 4/5

Guru-Kalle (Eppu Salminen) on nimensä veroinen mies. Hän järjestää aikuisille kehittymisleirejä, joissa ihmiset pääsevät kehittämään itseään tutustumalla toisiinsa. Juuri eronnut ja hivenen yksinäinen Saara (Minttu Mustakallio) haluaa tältä kesältä jotain uudenlaista. Nähtyään Kallen hienon mainosvideon, hän päättää lähteä tämän kurssille. Siellä hän tapaa todellakin erilaisen ryhmärämän. Jouko (Taneli Mäkelä) on viiskyt ja risat oleva mies, joka on vielä viriilissä kunnossa kaikin puolin. Kaisa-Leena (Iina Kuustonen) on lestadiolaisäiti, joka on ilmoittanut lähtevänsä hevoslomalle, mutta pettyy, kun kyseessä on aivan muuta. Ville (Lauri Tanskanen) on parikymppinen rokkikukko, jonka päässä pyörii lähinnä se yksi asia… tai toinenkin, oma napa. Emma (Essi Hellén) on puolestaan maailmanparantaja, joka ei haluaisi tehdä mitään pahaa, paitsi sekoilla vedettyään samppanjapullon naamaansa. Petri (Jarkko Niemi) on todellinen wannabe-proletaari jolle yhteisöllisyys on voimavara, vaikka hän onkin yksinäinen mies. Alli (Anna-Leena Sipilä) on omaishoitaja, joka on juuri menettänyt hoidettavansa ja on luonteeltaan hyvin ujo. Rane (Jarkko Pajunen) on salaisuuksia sisälleen kätkevä sähköasentaja. Mervi (Minna Koskela) toimii porukan ruokkijana, mutta on lähtökohtaisesti vihainen kaikesta ja se näkyy ja kuuluu. Voiko tämä tapahtumarikas viikko todella vaikuttaa jokaisen ihmisen elämään?

Vuoksenmaan käsikirjoittama ja ohjaama Viikossa aikuiseksi jatkaa pari vuotta sitten valmistuneen menestyskomedian 21 tapaa pilata avioliitto viitoittamalla tiellä. Molemmat elokuvat käsittelevät ihmisten ongelmia, toiveita, pettymyksiä ja yleensäkin ihmissuhteita. Vuoksenmaa ei tee hahmoista mitään karikatyyrejä, vaan jokaiseen hahmoon voisi törmätä kadulla koska vaan. Hän ei myöskään kirjoita näyttelijöille tyhjänpäiväisiä dialogeja, vaan jokainen sana ja sen tarkoitus on hyvin harkitusti mietitty. Ne sujahtavatkin sujuvasti ilmoille näyttelijöiden niitä lausuessa. Vuoksenmaan ohjauksessa näyttelijät pääsevät pistämään parastaan, ja sitä avittaa Kerkko Koskisen leikkisä musiikki sekä rauhoittaa Jan Nymanin rauhoittava kuvaus. Tämän elokuvan nähtyäni jään odottamaan innolla Vuoksenmaan trilogian viimeistä osaa, sillä nyt on suuret odotukset pinnassa.

Lisämateriaalina tarjolla on elokuvan tekemisestä kertova making of -dokumentti, trailereita ja musiikkivideo.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Nordisk Film, 2015

Traileri: