STOP THE PRESS!

Get Rich or Die Tryin’

get_rich_and_die_tryinOhjaus: Jim Sheridan
Käsikirjoitus: Terence Winter
Pääosissa: Marcus Jackson, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Joy Bryant, Omar Benson Miller
Arvio: 1,5/5

Kaikkihan tietävät, että räppäri ei ole ”4real”, ellei hän ole kotoisin räkäisistä oloista, missä huumeet ja ihmiskauppa kukoistavat. Ehta gangstaräppäri diilaa huumeita ja naisia ja tietenkin ampuu tarpeen vaatiessa vihollisjengiläisiä. Kaikessa on kyse kunnioituksesta ja häpäisystä seuraa kuolema. Tässäpä on pähkinänkuoressa se, mistä on kysymys löyhästi Curtis “50 Cent” Jacksonin elämään perustuvassa Get Rich or Die Tryin’ -elokuvassa.

Leffan roolisuoritukset ovat jokseenkin järjestään kohloja, onttoja ja hengettömiä. Ehkä koko elokuvan huonoimman roolin vetää kuitenkin pääjehu itse, eli Curtis Jackson. Kivikin on ilmeikkäämpi ja uskottavampi näyttelijä kuin 50 Cent. Myös elokuvan juoni on niin ennalta arvattava, että kaikki, mitä nyt äkkiseltään voi kuvitella tällaisessa elokuvassa tapahtuvan, tapahtuu. Myös leffan soundtrack on melko ontuva, mikä tosin tavallaan sopii elokuvassa aloittelevien räppäreiden materiaaliksi, mutta kannattaisi ehkä silti miettiä hieman katsojiakin.

Leffan muun ontuvan sisällön lisäksi vihaksi pistää se moraalinen ja eettinen kuva, mitä se kovasti yrittää viestittää. Jos on huonosti toimeentuleva tummaihoinen amerikan getoissa, kannattaa todellakin alkaa väkivaltaiseksi huumegangstaksi, jotta saavuttaisi elämässään yhtään mitään. Huumeita myymällä saa hienoja autoja ja tietenkin tipuja. Kilpailijoiden ampuminen ei tunnu tietenkään yhtään missään, kun on kerran kovista oloista kotoisin.

Voihan olla, että 50 Centin kovimmat fanit saavat tästä elokuvasta jotakin irti, mutta näin sivustakatsojan roolissa voin suositella mielummin esimerkiksi vast’ikään DVD:lle ilmestynyttä Hustle & Flow -elokuvaa, joka kuvaa huomattavasti onnistuneemmin räppäreiden katuelämää. DVD:n ekstrana löytyy making of -dokkari, jos vielä elokuvan katsomisen jälkeen jaksaa kiinnostaa, miksi se on ylipäätään tehty.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Paramount Pictures, 2006

Traileri: