STOP THE PRESS!

Occult History of the Third Reich

occult_historyOhjaus ja käsikirjoitus: Dave Flitton
Tuotanto: Lamancha & Castle Media
Pääosissa: Patrick Allen
Arvio: 3,5/5

Kaikille Indiana Jones:in nähneille, ei ajatus Natsien viehtymyksestä okkultismiin ja muihin salatieteisiin ole vieras. Kiinnostavampi kysymys lienee, miten paljon näillä ideoilla on todellisuuspohjaa? Yllättävän paljon. Tämän dokumentin nähtyäni täytyy sanoa, että tällä kertaa historia on tarua ihmeellisempi.

Dokumentin ensimmäinen osa ”Hakaristin arvoitus” käsittelee, niin natsimytologian kehitystä kuin myös symbolin alkuperääkin, joka on monimutkaisempi kuin yleisesti uskotaan. Tarina alkaa, kun venäläinen seikkailijatar ja okkultisti Madame Blavatsky julkaisee ”salaisen oppinsa” 1888. Hän väittää saaneensa mystisen valaistumisen vihkiytymällä seitsemän mystisen symbolin oppeihin Tiibetissä. Hän laittaa alulle ”Theosophical societyn”, mitä voitaisiin kuvailla maailman ensimmäiseksi New Age liikkeeksi. Miten tämä liittyy Natseihin ? Helppoa ”salaisen opin” mukaan, henkisesti (spiritualisesti) kehittynein haara ihmiskunnasta olivat arjalaiset ja heidän symbolinsa oli hakaristi. Tosin hindu mytologiassa hakaristi on auringon, tulen, onnen ja luomisen symboli. Nuori Natsipuolue valitsi sen symbolikseen vuoden 1920 puoluekokouksessa. Tätä ennen on hakaristi vilahdellut jo 1800-luvun lopulla erinäisten saksalaisten, Itävalta-Unkarin okkulttisten ryhmien käytössä. Samoin kuin Itävalta-Unkarilaisen Guido Von Listin germaanifantasioissa, joista tulee syntymään virallinen Natsipuolueen doktriini. Monet myöhemmät Natsidoktriinit, kuten SS-joukkojen vaatimus ”todistettavasta arjalaisesta syntyperästä aina vuoteen 1750,” olivat syntyneet Guido Von Listin mielessä vuosisadan alussa. Guido Von Listin opeista syntyy mm. ”Thule Society,”joka piti olla virallisesti saksalaisen kirjallisuuden perinnön vaalimiseen tarkoitettu organisaatio. Todellisuudessa ”Thule Society” levitti proto-Natsi oppeja jo 1918 työläisten keskuuteen, mikä taasen johti virallisen Natsipuolueen syntyyn 1920-luvun alussa. Ensimmäisen osan lopussa käsitellään muita paikkoja missä hakaristiä on käytetty vuosisadan alkupäivinä, kuten Britannian ensimmäisen maailmansodan aikaisessa sota-säästökampanjan logossa tai Suomen ilmavoimien tunnuksena. Molemmissa tapauksissa symbolin yhteys Natsismiin kielletään (parempi näin muuten se olisikin asiavirhe).

Dokumentin toinen osa; ”SS – Veri ja Maa”, käsittelee SS-joukkojen syntyä hieman tarkemmin. Organisaatio, joka perustettiin alkujaan Natsipuolueen puhujien ja johtajien henkivartiokaartiksi. Tosin SS kehittyi valtioksi valtion sisälle, asia minkä hulluus selviää kun esitellään SS:n sisäisiä uskomuksia. Näissä sekoitetaan esimerkiksi vuosisadan alun versiota valikoivasta lisääntymisestä ja okkultismi, joka johti esim. joukkosterilointeihin Saksassa. Tämän dokumentin jälkeen miettiikin, että oliko Natsisaksan todellinen johtaja Adolf Hitler vai hänen oikea kätensä Heinrich Himmler ja hänen SS-joukkonsa.

Dokumentin kolmas ja neljäs osa käsittelevät Heinrich Himmleriä & Adolf Hitleriä henkilökuvien muodossa. Tämä valottaa myös aikakauden irrationaalisia ajatusmalleja lähes universaaliin eugeniikan hyväksymiseen tieteenä. (Asia, mikä johti satojentuhansien ihmisten pakkosterilointiin ympäri maailma esim. USAssa, Englannissa, Saksassa ja Suomessa). Tästä siirrytäänkin asiaan eli okkultismin nousuun ensimmäisen maailmansodan jälkeisessä Saksassa. Asia, mikä tavallaan ei ole mikään ihme, kun muistetaan esim. spiritualismin nousua Englannissa 1900-luvun alkupuolella. Vaikka kolmas dokumentti käsitteleekin hieman Heinrich Himmlerin nuoruutta, silti se lähestyy aihetta enemmän SS-joukkojen ja hänen värväämiensä henkilöiden kautta. Lopputulos on erittäin vahva kuva kunnianhimoisesta ja syvällisesti okkultismiin paneutuneesta henkilöstä, jota voidaan kuvata tärkeäksi voimaksi natsismin takana. Neljännen osan henkilökuva Adolf Hitlerin nuoruudesta avaa näkymän 1910-luvun alun Wieniin ja Saksaan . Täällä Lanzin ja muiden mystikoiden voimalla pedataan natsi-Saksan syntyä ensimmäisen maailmansodan alkupäivinä. Tosin suurin osa tästä dokumentista käsittelee niitä ajatuksia ja teorioita, joista tulee kehittymään Adolf Hitlerin ”Mein Kampf” teos. Tästä siirrytään aikaan jossa Adolf Hitler on jo valtakunnan kansleri ja alkaa kehittää omaa henkilökulttiaan. Pääasiallisesti dokumentti paneutuu Natsismin käsitteeseen ”rotuhygieniasta” ja Hitlerin pakkomielteeseen juutalaisten tuhoamisesta. Loppujen lopuksi tämäkään dokumentti ei valaise Adolf Hitlerin ajatusmaailmaa, vaan paneutuu enemmän Natsismin aatteena aiheuttamiin hirveyksiin.

Pelottava dokumentti, varsinkin jos miettii ”entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan?”. Kolme ensimmäistä dokumenttia olivat erittäin valaisevia aiheeseen liittyen, mutta neljäs eli dokumentti Adolf Hitleristä jää alkuosaa lukuun ottamatta varsin pintapuoliseksi. Jos aihepiiri kiinnostaa, suosittelen.

Mika Peltola for smackjack

photos copyright by PAN VISION 2005