STOP THE PRESS!

Unbroken – Murtumaton

Unbroken - murtumatonOhjaus: Angelina Jolie
Käsikirjoitus: Joel Coen, Ethan Coen, William Nicholson, Richard LaGravenese perustuen Laura Hillenbrandin kirjaan
Tuotanto: Angelina Jolie, Matthew Baer, Erwin Stoff, Clayton Townsend, Mick Garris
Pääosissa: Jack O’Connell, Domhnall Gleeson, Garrett Hedlund, Finn Wittrock, John Magaro, Alex Russell, Miyavi
Arvio: 2,5/5


Elokuvan tapahtumat sijoittuvat toisen maailmansotaan, kun amerikkalaiset taistelevat vimmatusti japanilaisia vastaan. Olympiaurheilijana tunnettu Louis “Louie” Zamperin (Jack O’Connell) on mukana taisteluissa pommikoneen konekiväärimiehenä. Kone saa pahoja osumia, ja he joutuvat tekemään pakkolaskun pienelle saarelle. Pian heille toimitetaan uusi kone, mutta toistamiseen he joutuvat tulituksen kohteeksi ja joutuvat haaksirikkoutumaan Tyyneen valtamereen. Osa miehistöstä menehtyy syöksyssä. Louie kasaa yhdessä sotilaskaveriensa Philin (Domhnall Gleeson) ja Macin (Finn Wittrock) kanssa pelastusveneen. Heidän ainoa toivonsa on, että amerikkalaiset löytävät heidät – muuten he joutuvat haiden tai vihollisten armoille.

Vaikka kyse on amerikkalaisille elokuville tyypillisestä selviytymis- ja sankaritarinasta, Murtumattomassa ei sorruta siirappimaiseen nyyhkyttelyyn. Nykyisin kameran taakse siirtynyt Angelina Jolie pitää turhat tunteilut poissa, vaikka aivan tosikkomaisesta elokuvasta ei olekaan kyse. Käsikirjoitusta ovat olleet hämmentämässä neljä tunnettua käsikirjoittajaa, Coenin veljekset Ethan ja Joel, William Nicholson (”Les Misérables”) ja Richard LaGravenese (”Hiljaiset sillat”). Usein käy niin, että mitä enemmän hämmentäjää on käsikirjoituksen parissa, niin sitä tohtoroidummalta se vaikuttaa. Esimerkiksi tässä osa takautumista tulee sellaisten kohtausten aikana joihin ne eivät tuo elokuvallista lisäarvoa. Visuaalisesti elokuva on kautta linjan rosoisen autenttista. Itselleni tuli mieleen Roger Deakinsin upeasta kuvauksesta samaan sotaan sijoittuvan Eastwoodin Isiemme liput -elokuvan värimaailma. Toinen asia mikä pisti heti silmään oli nimekkäiden näyttelijöiden puuttuminen, sekin antoi lisäuskottavuutta tälle elokuvalle. Varsinkin O’Connell vetää onnistuneen roolisuorituksen Zamperinin roolissa. Eikä hullummin vedä muusikkona tunnettu Miyavi Watabanen roolissa. Valitettavasti Murtumaton ei ihan nouse keskitason teokseksi, mutta se kuitenkin osoittaa Jolien olevan kehityskelpoinen elokuvantekijä.

Lisämateriaalina poistettujen kohtauksien mm. making of -dokumentti, Real Louis Zamperini -osioissa tutustutaan tarinan todelliseen sankariin.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2015

Traileri: