STOP THE PRESS!

Kaiken teoria (The Theory of Everything)

Kaiken teoriaOhjaus: James Marsh
Käsikirjoitus: Anthony McCarten perustuen Jane Hawkingin kirjaan Travelling to Infinity: My Life with Stephen
Tuottajat: Tim Bevan, Eric Fellner, Lisa Bruce, Anthony McCarten, Richard Hewitt, Amelia Granger, Liza Chasin, David Kosse
Pääosissa:  Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Emily Watson, Simon McBurney, David Thewlis
Arvio: 2,5/5

Eletään 60-luvun alkupuolta, kun nuori lahjakas Stephen Hawking (Eddie Redmayne) pääsee opiskelemaan Cambridgen yliopistoon. Tämä huumorintajuinen ja kavereiden kanssa olutta nautiskelevan nuori mies on osoittautunut todelliseksi neroksi suhteellisuusteorian ja kosmologian suhteen. Eräässä tilaisuudessa hän kohtaa lahjakkaan tulevan vaimonsa Jane Wilden (Felicity Jones), mutta pian he kumpikin joutuvat kohtaamaan sen tosiasian, että Stephen sairastaa ALS-tautia (Amyotrofinen lateraaliskleroosi eli Lou Gehrigin tauti on etenevä motoneuronisairaus, joka rappeuttaa sekä ylempiä että alempia liikehermoja). Kunnianhimoinen Jane joutuu tekemään uransa suhteen rankan päätöksen toimia kotiäitinä lapsille ja hoitajana miehelleen, joka sairaudestaan huolimatta pinnistelee tieteellisten tutkimustensa kanssa.

Jouduin pitkään miettimään mitä oikein kirjoittaisin tästä elokuvasta. Tämä on yksi vaikeimmista tehtävistäni, sillä en oikein osaa suhtautua siihen kuin teflonimaisesti. Vaikka kyseessä onkin perinteinen brittiläinen elämänkertaelokuva, niin jotain käsittämättömän outoa siinä on. Vähän aikaa miettiessäni iskeytyi vastaus kuin kylmä rätti naamaan. Tämä elokuva on suunnattu hampaattomille katsojille, jotka nauttivat ”mutkat on jo suoristettu” -elokuvista. Vaikka Hawkingin tarina onkin kiehtova ja innostava, niin se vaan ei toimi. Tekijät ovat lähteneet tekemään sellaista filmatisointia, joka varmasti kolahtaa myös niihin katsojiin, jotka eivät ole kuulleet kyseisestä herrasta. Särmää tämä tarina olisi kyllä kovastikin kaivannut, mutta nyt mennään purukumimaisella brittidraamalla eteenpäin. Hyvä näyttelijätyö pelastaa mitä pelastettavissa on. Stephenia esittävä Eddie Redmayne onnistuu roolissaan lähes täydellisesti ja hänen roolisuoritustaan täydentää erinomaisesti Janen roolissa Felicity Jones. Kaiken teoria jää valitettavasti hivenen alle kolmen tähden, sillä särmättömyys häiritsee.

Lisämateriaalina poistettujen kohtauksien ja ohjaajan kommenttiraidan lisäksi tarjolla on dokumentti siitä kuinka Eddie Redmaynesta tehtiin Stephen Hawking.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2015

Traileri: