STOP THE PRESS!

Risto Räppääjä ja Sevillan saituri

Risto Räppääjä ja Sevillan saituriOhjaus:  Timo Koivusalo
Käsikirjoitus: Sinikka Nopola, Tiina Nopola
Tuotanto: Timo Koivusalo
Pääosissa:  Samuel Shipway, Sanni Paatso, Tom Lindholm, Riitta Havukainen, Esko Roine, Vesa Vierikko, Minttu Mustakallio
Arvio: 2/5

Espanjan Sevillassa eläkepäiviä viettävä entinen oopperalaulaja Ernesti Ohranen (Esko Roine) on saanut tiedon, että hän sairastaa kuolettavia tauteja. Hän päättää testamentata omaisuutensa Risto Räppääjälle (Samuel Shipway). Ernesti matkustaa yhdessä palvelijansa (Tom Lindholm) kanssa takaisin Suomeen tavatakseen tulevan perijän. Täti Rauha (Minttu Mustakallio) ja hänen serkkunsa Elvi (Riitta Havukainen) kouluttavat ”menestyksekkäästi” Ristosta salonkikelpoista poikaa. Ensitapaaminen ei oikein mene putkeen, sillä ohjeet ja neuvot eivät oikein kuulosta hyvältä Ernestin korvissa. Eivätkä palvelijan aikomuksetkaan ole aivan puhtaita.

En tiedä mitä oikein tästä elokuvasta kirjoittaisin, kun en edes kunnolla keksi, kenelle se on oikeasti tarkoitettu. Antakaa kun selitän: Olen pitänyt Risto Räppääjä -kirjoista ja kolmesta ensimmäisestä elokuvasta. Niissä oli sopivasti vauhtia, värikkyyttä sekä huumoria ja musiikkia käytettiin tyylikkään leikkisästi. Eikä kyseessä ollut pelkästään lapsille suunnattuja elokuvia, vaan ne kiinnostivat myös aikuista katsojaa. Valitettavasti Koivusalon käsittelyssä kaikki nämä elementit ovat totaalisesti poissa. Pääosahenkilöt, eli Risto ja Nelli jäävät lähinnä sivuhahmoiksi, kun Ernestiä esittävä Roine ja palvelijaa näyttelevä Lindholm varastavat heille tyypillisillä manereillaan huomion nuorilta näyttelijöiltä. Toisekseen visuaalisesti Risto Räppääjä ja Sevillan saituri on melko väritön jopa verrattuna edelliseen elokuvaan. Värikkyyden puuttuminen vei myöskin osan iloisesta tunnelmasta. Eikä tilannetta paranna Esa Niemisen iloton ja tasapaksu musiikki. Jopa Riston ja Nellin esittämä räp-kappale kuulostaa enemmänkin Suomi-iskelmältä, kuin leikkimielisen mielikuvitukselliselta räpiltä. Ristoa esittävä Shipway ja Nelliä esittävä Sanni Paatso ovat onneksi tämän teoksen valopilkut. Ilman heitä yksi tähti puuttuisi kokonaan.

Lisämateriaalina tarjolla henkilöhahmojen esittelyä, elokuvan tekemisestä kertova making of -dokumentti, musiikkivideoita, poistettuja kohtauksia ja Riston ja Nellin matkassa on visuaalinen ”päiväkirja” näiden kahden nuoren näyttelijän näkövinkkelistä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Walt Disney Home Entertainment / Artista Filmi, 2015

Traileri: