STOP THE PRESS!

Oikeanlaista kemiaa (Prime)

primeOhjaus ja käsikirjoitus: Ben Younger
Tuotanto: Jennifer Todd, Suzanne Todd
Pääosissa: Uma Thurman, Meryl Streep, Bryan Greenberg, Jon Abrahams
Arvio: 3/5

Kaikenlaiset hömppäkomediat ovat yleensä meikäläisen heiniä, mutta kun leffan nimestä tulee mieleen eräs kotimainen orkesteri, joka on ”valoloisteinen numero”, ei kiinnostus ole kovinkaan suuri. Ennakkoasenteet on kuitenkin hyvä heittää romukoppaan, koska ongelmahan on käännöksessä. ”Oikeanlaista kemiaa” kun alkuperäisnimeltään on ”Prime”. Elokuvan tähtinä nähdään Uma Thurman (Kill Bill), Meryl Streep (Tunnit) ja Adam Greenberg (Kaikki keinot sallittuja). Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa Ben Younger, jonka debyyttiohjaus ”Boiler room” (2000) oli sangen mielenkiintoinen katsaus pörssimeklareiden maailmaan. Aivan kylmiltään ”Oikeanlaista kemiaa” ei siis lähde liikkeelle.

Elokuva kertoo Rafista (Thurman), 37-vuotiaasta naisesta, joka käy psykiatrilla setvimässä avioeroaan. Psykiatri Lisa (Streep) neuvoo Rafia pyrkimään elämässään eteenpäin, ja karistamaan rikkoutuneen avioliiton huolet kannoiltaan. Rafi tapaakin sitten Davidin (Greenberg), 23-vuotiaan taiteilijanalun, ja parilla tuntuu synkkaavan melko mukavasti ikäerosta huolimatta. Kun rakkaus alkaa kukoistaa, paljastaa Rafi Lisalle ihanan, joskin hieman arvelluttavan, suhteensa. Vähitellen Lisalle kuitenkin selviää, että David, jonka kanssa hänen asiakkaansa styylaa, on hänen oma poikansa. Koska Lisa on juutalainen, ja vaalii perinteitä, ei hän kykene sulattamaan Rafin ja Davidin suhdetta. Ja sitten alkaa myös arki tunkeutua rakastavaisten maailmaan…

Rakenteellisesti ”Oikeanlaista kemiaa” on hieman rasittavaa katsottavaa. Se alkaa hömppäkomediana, jatkuu äiti-poika-suhteen analyysinä, muuttuu vähitellen draamaksi, ja lopulta on lähes päinvastainen elokuvan alkuasetelmaan verrattuna. Kuvaukseltaan se on melko tyypillinen, ei kovin alleviivaava, ja pyrkii esittämään komiikan maanläheisesti. Näyttelijät tekevät työnsä osittain jopa hyvin, joskin Thurmanin ja Greenbergin suorituksissa on ajoittain lievää pahvisuutta havaittavissa. Streep on taas draaman kuningatar, joka tekee työnsä vankalla kokemuksella.

”Oikeanlaista kemiaa” on ihan kiva elokuva, joskin sen taipumus pyrkiä olemaan draaman ja komedian välimaastossa estää sitä olemasta viihdyttävä. Siinä on hyviä hetkiä, se naurattaa, ja sen tarinassa läpikäydyt ihmissuhdeongelmat ovat mielenkiintoisia. Se kuitenkin on hieman puiseva, osittain jopa kömpelö, ja se jättää katsojan kylmäksi. Se ei vain pysty kunnolla koskettamaan. Dvd-julkaisu on laadullisesi ihan ok. Kuva on sangen kirkas ja virheetön, eikä äänessäkään tunnu olevan suurempia vikoja. Ekstraakin levyltä löytyy poistettujen kohtauksien, mokien ja lyhyehkön dokumentin muodossa.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Pictures, 2005

Traileri: