STOP THE PRESS!

Vientipalkinto Huldan voittaa elokuva Big Game

Big GameElokuva- ja TV-alan vientipalkinto Hulda myönnetään tänä vuonna elokuvalle Big Game, joka on tehnyt suomalaista elokuvahistoriaa jo ennen Suomen ensi-iltaansa. Palkinto luovutetaan sunnuntaina 1.2.2015 elokuva-alan Jussi-juhlassa. Palkinnon vastaanottaa elokuvan tuottaja Petri Jokiranta.

Hulda-palkinnon voittajavalinnassa ratkaisevaa oli vahva ja kunnianhimoinen työ, jonka tuloksena Big Game on tehnyt suomalaista elokuvahistoriaa: elokuva on Suomen kaikkien aikojen suurin kansainvälinen yhteistuotanto, joka on maailmanluokan näyttelijöiden (mm. Samuel L. Jackson) tähdittämä ja joka on saavuttanut historiamme suurimman levityssopimuksen USA:ssa.

Tänä vuonna Hulda-voittajan valinnassa korostuu työ kansainvälisten yhteistyökumppaneiden, rahoituksen ja levityssopimusten saamiseksi. Big Gamen tuottajana toimineen Petri Jokirannan työ on mahdollistanut hienon tarinan toteuttamisen Suomessa ennen näkemättömällä tavalla.

Raati arvostaa myös tuottaja Petri Jokirannan ja ohjaaja Jalmari Helanderin määrätietoista yhteistyötä kansainvälisen tason saavuttamiseksi tekemisellä, jota tuetaan muun muassa suomalaisella näyttelijä- ja erikoistehosteosaamisella.

– Big Game on erinomainen esimerkki siitä, kuinka pitkälle suomalainen elokuva-alan osaaminen on kehittynyt. Suomessa on osaamista luoda kansainvälisesti kiinnostavia sisältöjä, toteuttaa erittäin vaativia tuotantoja sekä kaupallistaa niitä kiinnostusta herättäviksi vientituotteiksi. Big Game on elokuva, jonka toivon saavuttavan paitsi miljoonayleisöt eri puolilla maailmaa myös Suomen päättäjien huomion, sanoo palkintoraadin puheenjohtaja Pete Paavolainen.

– Big Game on osoitus siitä, ettei suomalaisten tekijöiden tarvitse välttämättä lähteä Hollywoodiin tekemään elokuvia. Hollywoodin voi tarvittaessa tuoda myös Suomeen”, toteaa Jokiranta.

Hulda-raati antaa lisäksi kunniamaininnan lyhytelokuvalle Pitääkö mun kaikki hoitaa?, joka saavutti viime vuonna Oscar-palkintoehdokkuuden ensimmäisenä suomalaisena lyhytelokuvana. Lapsiperheen aamusta kertova komedia on rohkaiseva esimerkki, kuinka suomalainen lyhyt komediakin voi saavuttaa merkittävää kansainvälistä huomiota. Elokuva pääsi mm. teatterilevitykseen Pohjois-Amerikassa.

AV-alan vientipalkinto Huldan myöntää elokuva- ja televisioalan vientiorganisaatio Favex. Palkinto jaetaan vuosittain kotimaiselle audiovisuaaliselle tuotannolle, henkilölle, yritykselle tai työryhmälle, joka on osoittanut innovatiivisuutta ja tehnyt selkeän kansainvälisen läpimurron alallaan, ja inspiroi muita toiminnallaan. Palkinto koostuu Hulda-mitalista, kunniakirjasta sekä 1 000 euron rahapalkinnosta.

Palkinnon nimi juontaa juurensa Hella Wuolijoen näytelmän pohjalta tehtyyn elokuvaan Juurakon Hulda, joka ilmestyi vuonna 1937. Elokuvan Hollywood-versio Farmer´s Daugher sai ensi-iltansa New Yorkissa vuonna 1947 ja se voitti parhaan naispääosa-Oscarin (Loretta Young).

Hulda-juryyn kuuluivat Pete Paavolainen (pj, Suomen audiovisuaalisen alan tuottajat Satu ry), Johanna Karppinen (Finnish Film & Audiovisual Export Favex ry), Sari Väänänen (Suomen elokuvatuottajien keskusliitto SEK ry), Tero Koistinen (Suomen Filmikamari ry), Kirsi Colliander (AV-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Tuotos ry), Jim Solatie (Finnanimation ry), Dmitry Tolonen (Kopiosto ry) ja Päivi Nummi-Aho (Oy Yleisradio Ab).

Lähde: Favex