STOP THE PRESS!

Girls – kausi 3 (Girls – Season 3)

girls_kausi_3_blu_rayOhjaus: Lena Dunham, Jesse Peretz
Käsikirjoitus: Lena Dunham, Sarah Heyward, Deborah Schoeneman, Jennifer Konner
Tuotanto: Jesse Peretz
Pääosissa: Lena Dunham, Allison Williams, Adam Driver, Zosia Mamet, Jemima Kirke
Arvio: 3,5/5

Vankan fanijoukkonsa kerännyt omaleimainen komediasarja on edennyt kolmannen kauden jaksoihin. Parikymppisen tyttönelikon matka aikuisuuteen jatkuu työelämän, ihmissuhteiden, seksin ja biletyksen viidakossa. Päähenkilö Hannahin (Lena Dunham) suhde poikaystävä Adamiin (Adam Driver) syvenee ja edessä on uudenlaisia haasteita, kun Adam saa tilaisuuden Broadwaylla. Palaset ovat vihdoin loksahtamassa kohdalleen Hannahin e-kirjadiilin myötä, mutta elämä, tai ehkä pikemminkin kuolema pääsee yllättämään. Marnie (Allison Williams) yrittää toipua tuskallisesta erosta musiikin avulla. Opintojaan viimeistelevä Shoshanna haikailee exän perään ja hänen serkkunsa Jessa taistelee vanhan addiktionsa kanssa.

Päähenkilö Hannahin lausahdus ”En pidä ystävistäni” kiteyttää loistavasti koko sarjan perusajatuksen. Käsikirjoittaja-näyttelijä-ohjaaja Lena Dunhamin luoma sarja käsittelee edelleen jopa viiltävän rehellisesti naisten keskinäisiä välejä. Ilman ystäviä elämässä ei olisi mitään, mutta samalla naiset osaavat olla toisilleen järjettömän julmia. Nämä tytöt eivät ole juonittelijoita, vaan luonnostaan suhteissa ovat läsnä inho, rakkaus ja välittäminen. Ristiriitaiset hahmot tekevät sarjasta kiinnostavan, mutta ongelmallista on se, että näin kompleksisia naisia ei ole vieläkään totuttu näkemään televisiossa. Monitahoinen ihmiskuvaus ja nokkela dialogi ovat eittämättä Girlsin ansioita. Mutta onko ahdistava rehellisyys pelkkä itseisarvo hyvän tv-viihteen kustannuksella vai tekeekö juuri se sarjasta jopa nerokkaan? Johtopäätöksen saa jokainen tehdä itse.

Erillisen kiitoksen ansaitsevat ajan hermolla oleva puvustus sekä raikas musiikki, jotka näyttelevät viidettä, näkymättömän naisen roolia. Lisämateriaaleissa on kommenttiraitoja, hassuja otoksia, rannalle jääneitä kohtauksia ja paljon taustoittavaa materiaalia.

Sini Kantola for smackthejack.net

Photo’s copyright by Home Box Office, Inc. 2014

Traileri: