STOP THE PRESS!

The Two Faces of January

thetwofacesofjanuarybluOhjaus ja käsikirjoitus: Hossein Amini
Tuotanto: Tim Bevan, Eric Fellner, Robyn Slovo, Tom Sternberg
Pääosissa: Viggo Mortensen, Kirsten Dunst, Oscar Isaac
Arvio: 3/5

The Two Faces of January (2014) perustuu psykologisen jännityskertomuksen mestarina pidetyn Patricia Highsmithin samannimiseen romaaniin. Hänen teostensa pohjalta on syntynyt nelisenkymmentä elokuvaa, jotkut niistä kerrassaan loistavia (esim. Hitchcockin Muukalaisia junassa, 1951 ja Wendersin Amerikkalainen ystävä, 1977). Välillä loisto on vähäisempää, kuten tässäkin.

Amerikkalainen nuorimies Rydall (Oscar Isaac) joutuu 1960-luvun Ateenassa outoon pyöritykseen Hossein Aminin ohjaamassa trillerissä. Oppaana ja pikkuhuijarina toimiva Rydell tutustuu mukavaan pariskuntaan, Chesteriin (Viggo Mortensen) ja Coletteen (Kirsten Dunst). Nämä eivät kuitenkaan ole ihan sitä, mitä väittävät: eipä aikaakaan, kun Rydell huomaa kanniskelevansa Chesterin tappaman miehen ruumista pitkin hotellin käytävällä. Kohta hän onkin jo hankkimassa pariskunnalle väärennettyjä passeja ja lopulta pakenemassa heidän kanssaan poliiseja ympäri Kreikkaa.

The Two Faces of January nostaa esille Highsmithille tärkeitä vaikean isäsuhteen, identiteetin, kaksoiselämän ja kaksinaamaisuuden (elokuvan nimikin viittoilee roomalaisten Janus-jumalaan) teemoja. Kummallisesti ne vain jätetään kuin ilmaan rokkumaan, eikä niitä viitsitä sen kummemmin kehitellä. Sen sijaan elokuva muuttuu pelkistetyksi paon kuvaukseksi. Kelvollisesti ohjaaja kuitenkin pitää jännää yllä, näyttelijät ovat hyviä.

Ekstroissa poisjätettyjä ja pilalle menneitä kohtauksia sekä kaksi lyhyttä juttua elokuvan teosta.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures, 2015

Traileri: