STOP THE PRESS!

Northern Soul

northernsoulbluOhjaus ja käsikirjoitus: Elaine Constantine
Tuotanto: Tim Bevan, Eric Fellner, Robyn Slovo, Tom Sternberg
Pääosissa: Elliot Langridge, Joshua Whitehouse, Antonia Thomas, Steve Coogan, Christian McKay, Ricky Tomlinson
Arvio: 3/5

Elaine Constantine esikoisenaan käsikirjoittama ja ohjaama Northern Soul (2014) kuvaa 1970-luvun Pohjois-Englannin soul-sceneä. Juuri koulujaan lopettelevia Johnia (Elliot Langridge) ja Mattia (Joshua Whitehouse) eivät mitkään Cliff Richardsit kiinnosta, mustaa soulia pitää musan olla. Sitä vain on vaikea löytää. Niinpä pojat päättävät perustaa oman klubin, ja soul alkaa saada laajempaakin suosiota. Äärimmäisenä tavoitteena kaveruksilla on päästä oikein Amerikkaan hakemaan harvinaisia levyjä. Paha kyllä, klubiympyröihin leviävä amfetamiini alkaa verottaa matkakassaa ja paljon muutakin.

Northern Soul kertoo pohjimmiltaan aika tavanomaista tarinaa kaveruksista, joiden ystävyyttä aikuistuminen ja huumeidenkäyttö koettelevat. Uudet kasvot pääosissa ja hyvät näyttelijätyöt tuovat onneksi tuoreutta tarinaan. Elokuva tavoittaa myös mainiosta nuoruuden into- ja kapinamielen sekä unelmien ja todellisuuden erosta aiheutuvan ahdistuksen. Pohjois-Englannin nuorisokuvioiden tunnelmat on myös helppo uskoa autenttisiksi.

Ekstrana kiinnostava kolmevarttinen dokumentti elokuvan teon vaiheista. Kuriositeettina voi mainita, että ohjaajan sekavahkosta ulosannista voisi päätellä, että kenttätutkimusta on tehty vähän liiallakin paneutumisella..

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures, 2015

Traileri: