STOP THE PRESS!

The Imitation Game

The Imitation GameOhjaus: Morten Tyldum
Käsikirjoitus: Graham Moore
Tuotanto: Ido Ostrowsk, Teddy Schwarzman, Nora Grossman
Pääosissa:  Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Rory Kinnear, Allen Leech, Charles Dance, Matthew Bread, Alex Lawther
Arvio: 4/5

On vuosi 1952 ja toisesta maailmansodasta on kulunut vasta muutama vuosi. Viranomaiset ovat saaneet tiedon, että sotasankarina palkitun matemaattikko ja kryptoanalyytikko Alan Turingin (Benedict Cumberbatch) kotiin on murtauduttu. Poliisin saapuessa hänen kotiinsa Turing on rakentamassa isoa laitetta. Erikoisen käyttäytymisensä takia hänet viedään kuulusteluihin, joiden aikana viranomaiset saavat tietoonsa, että mies on homoseksuaali. Tarina siirtyy takautuvasti takaisin toisen maailmansodan kiihkeimpiin vuosiin, kun Turing hakee töitä armeijan palveluksesta. Hän tapaa komentaja Dennistonin (Charles Dance), joka pitää tätä nuorta kukkoilevaa nuorta miestä lähinnä hänen aikansa tuhlaajana, mutta joutuu kuitenkin nöyrtymään lahjakkaan miehen edessä. Turing on tottunut tekemään asioita yksin, eikä sopeudu saksalaisten koodia ratkaisevien nuorten miesten ryhmään. Denniston ei  innostu, kun pääministeri Churchillin määräyksestä Turing ylennetään tiimin vetäjäksi. Turing haluaa löytää uusia tyyppejä mukaan työskentelyyn ja kohtaa tenttitilanteessa nuoren naisen Joan Clarken (Keira Knightley), joka mahdollistaa monta asiaa tiimin menestyksessä.

Kirjoitin aiemmin arvion elokuvasta Kaiken teoria, jossa käsiteltiin menestyksekkään teoreettisen fyysikon ja kosmologin Stephen Hawkingin tarinaa. The Imitation Game voisi olla samalla reseptillä kerrottu tarina Turingista, mutta onneksi tässä onnistutaan hyvin välttämään kerrontatavan keskinkertaisuudet ja särmättömyys. Päähenkilö on sen verran omalaatuinen, että jo pelkästään siksi kannattaa kertoa tarina tästä miehestä. Cumberbatchin valinta päärooliin on aivan loistava. Hän osoittaa roolissaan olevan yksi tämän hetken parhaista brittinäyttelijöistä. Hän tekee hahmostaan pienin elkein sosiaalisesti rajoittuneen ja jopa ilkeän ihmisen. Sen vastapainona loistavasti Clarken roolin vetävä Knightley osoittaa olevansa uskottavampi näyttelijä kuin koskaan. The Imitation Game on kautta linjan hyvin tehtyä brittidraamaa.

Jukka L Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by BBP Imitation LLC., 2014.

Traileri: