STOP THE PRESS!

Kingsman: Salainen palvelu (Kingsman: The Secret Service)

Kingsman - The Secret ServiceOhjaus: Matthew Vaughn
Käsikirjoitus: Matthew Vaughn, Jane Goldman perustuen Mark Millarin ja Dave Gibbonsin sarjakuvaan The Secret Service
Tuotanto: Adam Bohling, David Reid, Matthew Vaugh
Pääosissa: Colin Firth, Taron Egerton, Samuel L. Jackson, Michael Caine
Arvio: 4,5/5

Colin Firthin esittämä Harry Hart on agentti, joka kuuluu huippuluokan salaiseen palveluun nimeltään Kingsman. Eräässä operaatiossa hänen kollegansa kuolee pelastaessaan Harryn hengen. Hänen on vietävä suruviesti työkaverinsa perheelle ja samalla hän tapaa tämän pojan Garyn, jonka lempinimi on ”Eggsy” (Taron Egerton). Harry jättää pojalle kaulariipuksen, joka ei ole mikä tahansa riipus, vaan salaisen palvelun puhelinnumeron sisältävä esine. Vuodet vierivät ja Eggsystä on tullut salskea nuorukainen, joka tuhlaa aikaansa turhanpäiväisyyksiin Eräänä päivänä hän joutuu pulaan ja päättää soittaa tuohon salaiseen numeroon. Putkasta hänet pelastaa Harry, joka auttaa poikaa vastapalveluksena siitä, mitä pojan isä teki hänelle. Mutta voisiko tästä hulttiomaisesta nuorukaisesta kasvaa ammattitaitoinen agentti? Tätä Harry miettii ankarasti.

Kingsman – Salainen palvelu sekoittelee taidokkaasti sekä sarjakuvamaista menoa, että parodiaa 60-luvun agenttijutuista. Käsikirjoittaja ja ohjaaja Matthew Vaughn on kunnostautunut todellisena sarjakuvien valkokankaalle tuojana. Eivätkä tulokset ole olleet hullumpia. Kick Ass ja X-men – First Class ovat olleet menestyksekkäitä ja pidettyjä. Vaughn osaa hommansa ja tekee jälleen kerran loistavaa jälkeä. Elokuva on hieman yli parituntiseksi kokonaisuudeksi toimiva alusta loppuun saakka. Firthin valinta Hartin rooliin on todella oivallinen, sillä hän osoittaa olevansa hyvä tämänkin elokuvagenren osassa. Ainakin itselleni tuntematon kaveri Egerton on luonteva Eggsyn roolissa. Jos haluat katsoa aidosti vauhdikkaan komedian, niin tässä on sellainen.

Lisämateriaalina on tarjolla Panel to Screen: The Education Of A 21st Century Super Spy -dokumentti elokuvan tekemisestä ja kolme erilaista galleriaa mm. aseista ja välineistä joita elokuvassa käytetään.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2015

Traileri: