STOP THE PRESS!

Pirkanmaan elokuvakeskus elokuvateatteritoimintaa 30-vuotta – 1985-2015

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä 1985 elokuvateatteri Pirkka aloitti Pirkanmaan elokuvakeskuksen teatterina. Pirkka oli nuorelle elokuvakeskukselle onnenpotku: kerhojen sarjat siirtyivät omaan saliin, festivaalitapahtumia pystyttiin järjestämään, koulukino aloitettiin ja normaalit iltanäytökset alkoivat.

Vuonna 1992 PEK siirtyi Pyynikiltä keskustaan ja Kehräsaareen avattiin täysin uusi, oman väen talkoilla rakentama, elokuvateatteri Niagara, jonka nykyisin tunnetaan paremmin nimellä Arthouse Cinema Niagara.

Pirkassa ja Arhouse Cinema Niagarassa on 30:n vuoden aikana esitettty arviolta n. 8.000 eri elokuvaa ja katsojia on käynyt lähemmäs miljoona. Pirkanmaan elokuvakeskus kiittää suurenmoista yleisöään ja elokuvan ystäviä, jotka rakastavat elokuvateatterielokuvaa ja täyttävät Arthouse Cinema Niagaran aamut-päivät-illat ja yöt ympäri vuoden.

JUHLISTAMME PIRKANMAAN ELOKUVAKESKUKSEN 30-VUOTTA KESTÄNYTTÄ ELOKUVATEATTERITOIMINTAA ERIKOISOHJELMALLA LAUANTAINA 28.2.2015
ELOKUVATEATTERIN AULARAVINTOLASSA KLO 14.30-20.00 KAHVIA JA PULLAA

klo 10.15 Paul King: PADDINGTON -K7- 6,- -orig. versio-
klo 12.00 Jean Vigo L´ATALANTE -S- 5,-
alkukuvana: TARIS, ROI DE L ´EAU -S-
klo 14.00 Aki Kaurismäki: MIES VAILLA MENNEISYYTTÄ – MAN WITHOUT A PAST -K7- 5,-
-with English subtitles-
alkukuvana: Aki Kaurismäki: JUICE LESKINEN & GRAND SLAM: BLUESIA PIEKSÄNMÄEN ASEMALLA
klo 16.00 UUTTA PIRKANMAALTA:
Saija Mäki-Nevala: KIHNIÖ -S- 6,-
alkukuvana: Tuija Halttunen: SIDE -K12-
klo 17.15 Paweł Pawlikowski: IDA -K12- 7,- OSCAR-VOITTAJA!
klo 19.00 ENNAKKOENSI-ILTA:
Roy Andersson: KYYHKYNEN OKSALLA ISTUI, OLEVAISTA POHTIEN -K7- 7,-
klo 21.00 Damián Szifrón: WILD TALES -K12- 7,-

Paul King: PADDINGTON (UK/Ranska 2014) -K7- 95 min
Originaali englanninkielinen versio, suom. & ruots. tekstit.
PADDINGTON on Harry Potterin tuottajan elokuva nuoresta karhusta, joka matkustaa Perun perukoilta Lontooseen etsimään uutta kotia. Marmeladivoileipiä rakastava karhuherra päätyy Paddingtonin juna-asemalle, kaulassaan lappu: ”Huolehtikaa tästä karhusta. Kiitos.”

Aki Kaurismäki: MIES VAILLA MENNEISYYTTÄ – MAN WITHOUT A PAST -K7- 6,-
-with English subtitles-
M (Markku Peltola) saapuu öiseen Helsinkiin, nukahtaa puistonpelkille ja tulee pahasti hakatuksi. Hänet ehditään jo todeta sairaalassa kuolleeksi mutta M herääkin henkiin ja päätyy köyhien asuttamaan konttikylään, kaupungin laitamille. Vähitellen muistinmenetyksestä kärsivän miehen onnistuu rakentaa elämänsä pala palalta uudelleen, hänen löytäessään uusia ystäviä ja rakkaudenkin.
alkukuvana: Aki Kaurismäki: JUICE LESKINEN & GRAND SLAM: BLUESIA PIEKSÄNMÄEN ASEMALLA
Konserttitaltiointi Radio 957 kymmenvuotisjuhlilta.

Jean Vigo: L’ATALANTE (Ranska 1934) -S- 90 min
alkukuvana: TARIS, ROI DE L ´EAU (Ranska 1931) -S- 9 min
”Vigon töiden visuaalinen suurenmoisuus selittyy näin: ensimmäistä kertaa kuva ei ole sellainen minä silmä sen näkee, ei myöskään niin kuin objektiivi sen näkee ja tallentaa, vaan millainen se olisi, jos objektiivilla olisi oma elämä, ymmärrys. Jos elokuva on unien taidetta, on vain yksi ihminen, jolla on avain uniin: Jean Vigo.” -Henri Langlois (ote Peter von Baghin kirjoituksesta – kokonaan -elokuvakeskus.fi – elokuvien levitys)

UUTTA PIRKANMAALTA:
Saija Mäki-Nevala: KIHNIÖ (Suomi 2015) 58 min
“Kylän läpi kulkee yksi tie, jonka ajaa mopolla päästä päähän parissa minuutissa.”
Ohjaaja Saija Mäki-Nevala palaa lapsuutensa kotipaikkakunnalle ja tarkkailee elämää tuttuuden ja vierauden välimaastosta. Elämän yksityiskohdat nousevat pinnalle: tyhjät tiet, kyydistä tippuneet halot ja onnelliset hymyt. Dokumentti on omaa tahtiaan hengittävän kylänraitin muotokuva, mutta pääosaan nousevat kuitenkin ihmiset. He ovat ylpeitä kotipaikastaan, joka on yksi Suomen turvallisimmista. Ympärillä olevat tutut ovat tärkeitä, kun tavoitellaan unelmia: vakaata työtä ja hyvää kotia. Elokuva tarkastelee tätä päivää, mutta esiin nousevat myös menneen ajan jäljet. Onko Kihniö enemmän kuin asukkaansa? Onko Kihniö nimi juurille, joita ei voi valita eikä unohtaa?

alkukuvana: Tuija Halttunen: SIDE (Suomi 2015) -K12- 8 min
Annie pakeni Suomeen Kongosta ja kohtaa menneisyytensä ja tulevaisuutensa ensiapukurssilla. Siteen kääriminen ei kuitenkaan pysty paikkaamaan sodan aiheuttamia vammoja ja apu näyttäytyy jopa absurdina menneiden kauhujen rinnalla. Avun antaminen ja saaminen on kuitenkin perimmäinen side ihmisten välillä, ja Annie saa uskoa tulevaisuuteen. Annienkin saama apu lähtee kiertämään seuraaville avuntarvitsijoille. Side on lyhyt dokumenttielokuva auttamisen tärkeydestä ja vaikeudesta.

Paweł Pawlikowski: IDA (Ida, Puola/Tanska, 2013) -K12- 80 min -OSCAR-VOITTAJA!
IDA – Mestariteos – The New Yorker
Nuorelle katolilaiselle nunnalle selviää hänen juutalaistaustansa. Hänet kastettiin, kun vanhemmat halusivat suojella tytärtä juutalaisten joukkomurhalta. Nyt nunna matkustaa kotikyläänsä yhdessä ainoan hengissä olevan sukulaisensa kanssa. Täti on vanha vallasta pois siirretty kommunisti. Heidän matkastaan kasvaa tietty identiteetin, rakkauden ja anteeksiannon etsintä.

ENNAKKOENSI-ILTA! VENETSIAN ELOKUVAJUHLIEN PÄÄPALKINTO – KULTAINEN LEIJONA
Roy Anderson: KYYHKYNEN OKSALLA ISTUI, OLEVAISTA MIETTIEN (En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, Ruotsi/Saksa/Norja/Ranska 2014) -K12- 101 min
Kaksi kehäraakkia myyntimiestä kiertueella. Mestariohjaaja Roy Anderssonin visio henkeäsalpaavasta olevaisuudesta; nykyhetkessä, tulevaisuudessa, unimaailmassa sekä määrittelemättömässä fantasiamaailmassa. Ihmiskohtalot muistuttavat meitä elämän mahtavuudesta ja ihmisen haavoittuvuudesta.

Damián Szifrón: WILD TALES (Argentiina/Espanja 2014) -K16- 122 min
Argentiinalainen musta komedia ja kuudesta tarinasta koostuva episodielokuva, jonka teemana on kosto. Olipa kyse yllättävistä kohtaamisista lentokoneessa, parkkisakosta tai salaisuuden paljastumista keskellä häähumua – kun pinna katkeaa, jälki voi olla rumaa! Tuottajana taustalla on vaikuttanut Pedro Almodovar.
Oli parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar®-ehdokaana!