STOP THE PRESS!

Bio Rex -tribuuttisarja käyntiin maaliskuussa

Bio Rex on palvellut perustamisestaan 4.2.1936 saakka yhtenä Helsingin keskeisimmistä elokuvateattereista. Perinteikästä ensi-iltateatteria juhlitaan tänä vuonna tribuuttisarjalla. Bio Rexissä esitetään kultakin toimintavuosikymmeneltä keskeinen elokuva kerran kuukaudessa aina vuoden loppuun saakka. Sarja käynnistyy Nyrki Tapiovaaran elokuvalla Varastettu kuolema 8. 3. klo 15. Näytöksen alustaa elokuvatutkija Outi Hupaniitty.

Lasipalatsin arkkitehdit Viljo Revell, Niilo Kokko ja Heimo Riihimäki loivat ajan funkkishenkeä ilmentävän valoisan teatterin, jossa on piipahtanut useampikin maamme merkittävä elokuvaohjaaja, tähti ja muu kulttuuripersoona. Bio Rex oli Adams Filmin lippulaivateatteri, jossa ensi-iltansa saivat niin kansainväliset menestykset kuin kotimaiset uutuuselokuvatkin. Historiansa aikana Bio Rex on ollut Finnkinon, Cinema Mondon ja Bio Rex Cinemas -yhtiön omistuksessa.

Teatteri on myös ollut ahkeraan elokuvafestivaalien käytössä ja avajaisnäytöksiä ovat siellä pyörittäneet muun muassa Rakkautta & Anarkiaa, DocPoint, Night Visions ja Helsinki Cine Aasia -festivaalit. Myös Kansallinen audiovisuaalinen instituutti on vuosien varrella järjestänyt teatterissa erikoisnäytöksiä, mm. 70 mm:n elokuvanäytöksiä.

Bio Rexissä on nykyaikainen varustelu: elokuvia voidaan esittää klassisella 35mm:n ja erityislaajalla 70 mm:n sekä digitaalisella tekniikalla. Teatterin siirtyessä vuoden 2015 lopulla Amos Andersonin taidemuseon haltuun on aika juhlistaa teatterin liki 80-vuotista historiaa. Elokuvien esittäminen ei toki Bio Rexissä omistajanvaihtoon lopu.

Pääkaupunkiseudun elokuvatapahtumat Cinemaja ry ja Lasipalatsin Mediakeskus järjestävät kuluvana vuonna Bio Rex -tribuuttisarjan, jossa esitetään elokuvateatterin toimintavuosikymmeniltä keskeisiä elokuvia. Elokuvasarjalla juhlistetaan yleisesti teattereiden merkitystä elokuville ja erityisesti Bio Rexiä ja sen keskeistä roolia Helsingin elokuvakulttuurissa.
Elokuvia alustavat asiantuntijavieraat ja elokuvien teossa mukana olleet. Yhteistyökumppanina toimii Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.

Elokuvat esitetään sunnuntaisin klo 15:00 alkaen.
Kevätkauden elokuvat ja esityspäivät:

8.3. Varastettu kuolema (Nyrki Tapiovaara 1938). 35mm 90 min.
Elokuva sai ensi-iltansa Rexissä 4.9.1938. Alustaja: elokuvatutkija Outi Hupaniitty

12.4. Linnaisten vihreä kamari (Valentin Vaala 1945). Alustaja: Jussi-palkintokatsaus, Filmiauran edustajat.

10.5. Sininen viikko (Matti Kassila 1954). Alustaja ilm. myöhemmin.

14.6. Asfalttilampaat (Mikko Niskanen 1968). Alustaja tuottaja Marjo Kovanen, Koulukino.

Syksyn esityspäivät ovat 9.8., 13.9., 11.10., 8.11., ja 13.12.

Lippuja esityksiin saa LippuRexistä, Bio Rexin aulasta, Mannerheimintie 22-24. Auki arkisin 8:30-18, ja esityspäivinä tuntia ennen tilaisuuden alkua. Liput 5€, ei erityisalennuksia. Lippuja myös nettikaupasta (kts. Tilaisuuden webbisivut)

www.biorextribuutti.fi
Tilaisuuksien pituus on noin 2 h – 2h 30 min.