STOP THE PRESS!

Helsinki Cine Aasia julkaisee ohjelmistonsa

12.–15.3. järjestettävän Helsinki Cine Aasia -elokuvafestivaalin ohjelmisto esittelee tänä vuonna erityisesti aasialaisen elokuvan historiaa. Lisäksi mukana on jälleen laaja valikoima parasta uutta elokuvaa komediasta draamaan ja taide-elokuvasta toimintaan asti.

Elokuvahistorian teemaa päästään seuraamaan tänä vuonna usean teoksen kautta. Elokuvassa Garuda Power: The Spirit Within (2014) tarkastellaan indonesialaisen toimintaelokuvan historiaa 1920­-luvulta nykypäivään. Arkistomateriaalin avulla dokumentti tarjoaa runsaan katsauksen menneiden vuosien häkellyttäviin helmiin. Festivaaleilla nähdään myös ensimmäistä kertaa bhutanilaisen elokuvan kooste, Spotlight on Bhutan, jossa esiin pääsee sekä vanhaa että aivan uutta elokuvaa maan lyhyen elokuvahistorian varrelta.

Nykykontekstista käsin elokuvahistoriaa tarkastelee myös kambodžalainen The Last Reel (2014), jossa nuori nainen tutkii vanhaa elokuvaprinttiä ja äitinsä menneisyyttä menestyneenä näyttelijättärenä. Elokuvan näyttelijävalinnoissa on viittauksia perinteiseen kambodžalaiseen elokuvaan: sivurooleissa nähdään Dy Saveth, joka oli tunnettu näyttelijä ennen punakhmerien hallintakautta, ja Sok Sothun, punakhmeriaikojen läpi elänyt ohjaaja. Japanilainen Uzumasa Limelight (2014) pureutuu aasialaisen elokuvateollisuuden erikoisuuteen kuvaamalla samurai-elokuvien ikääntyvää näyttelijäekstraa, joka kuolee työkseen valkokankaalla. Elokuvan tapahtumapaikkana on legendaarinen Uzumasan elokuvastudio, niin sanottu japanilainen Hollywood. Japanista nähdään myös mestariohjaaja Yasujiro Ozulle kumartava Chigasaki Story (2014).

Helsinki Cine Aasia ja Kansallinen audiovisuaalinen arkisto järjestävät lisäksi yhteisen historiallisten toimintaelokuvien, wuxia­elokuvien, sarjan Orionissa 5.-15.3. Sarja huipentuu osana festivaalia nähtävään ohjaajaveteraani King Hun klassikkoon Dragon Inn (1967), joka teki wuxiasta todellista taidetta.

Kuolemaa, kasvutarinoita ja komediaa

Elokuvahistoriasta kertovien teosten ohella ohjelmistossa on tarjolla myös muita Aasian mielenkiintoisimpia uusia elokuvia. Festivaalin avajaiselokuvana nähdään kiinalainen Black Coal, Thin Ice (2014), jossa entinen poliisi päätyy tutkimaan toisiinsa linkittyvien murhien sarjaa ja niihin liittyvää salaperäistä naista. Viime vuonna Berliinin elokuvajuhlilla Diao Yi’nanin moderni film noir voitti Kultaisen karhun, parhaan elokuvan palkinnon. Lisäksi elokuvan päätähti Liao Fan palkittiin Hopeisella karhulla, parhaan näyttelijän palkinnolla. Kiinasta nähdään myös mestariohjaaja Zhang Yimoun koskettava Coming Home (2014), kulttuurivallankumouksen jälkiseurauksia käsittelevä draama. Zhang saavutti nimensä kiinalaisen elokuvan uudistajana 1980­- ja ­90-luvuilla, ja Coming Homessa hän palaa työskentelemään varhaisista elokuvistaan tuttujen teemojen ja luottonäyttelijättärensä Gong Lin kanssa. Zhang on tunnettu myös lännessä erityisesti kungfu- ja action-elokuvistahiteistään Hero (2002) ja Lentävien tikarien talo (2004).

Uutena aluevaltauksena festivaaliohjelmistoon on otettu mukaan Suomessa harvoin nähtyä vietnamilaista elokuvaa. Flapping in the Middle of Nowhere (2014) on herkkä, mutta suorasukainen kuvaus teiniraskaudesta. Monilla festivaaleilla palkitun Diep Hoang Nguyenin vaikuttavan debyyttielokuvan konsulttina on toiminut Vietnamin tunnetuimpiin ohjaajiin kuuluva auteur Tran Anh Hung. Toinen vietnamilainen elokuva, draamatrilleri 2030 (2014), sijoittuu lähitulevaisuuteen ja kuvaa vedenpinnannousun potentiaalisia vaikutuksia Vietnamin viljelymaihin.

Genre-elokuvien ystäville luvassa on niin actionia kuin komediaakin. Kivenkova filippiiniläinen trilleri On the Job (2013) tarjoaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita, samalla kun kyberpunk­legendan Shinya Tsukamoton Fires on the Plain (2014) esittää synkän näkymän sodasta. Tunnelmaa keventävät festivaaliyleisön suosimat japanilaiset komediat Fuku-chan of FukuFuku Flats (2014) ja naisohjaaja Natsuka Kusanon indiedraama Antonym (2014).

Koko ohjelmistoon voi tutustua festivaalin internet-sivuilla. Akkreditoituminen tapahtumaan on nyt myös avoinna.

Festivaalin avajaisnäytös järjestetään Bio Rexissä torstaina 12.3. Muina näytöspaikkoina toimivat Orion sekä Andorran Dubrovnik ja Kino-sali. Liput tulevat myyntiin 5.3.

Helsinki Cine Aasia -elokuvafestivaalin järjestää Elokuvien Aasia ry. Festivaalia tukevat The Japan Foundation ja Helsingin Kulttuurikeskus. Yhteistyökumppaneina toimivat lisäksi Japan Airlines, Kansallinen audiovisuaalinen arkisto, Voima, Sumo ja Shopalike.fi.

Lisätietoja:
www.helsinkicineaasia.fi
www.facebook.com/HelsinkiCineAasia