STOP THE PRESS!

The Old Vic’s The Crucible

The CrucibleOhjaus:  Yael Farber
Käsikirjoitus: Arthur Miller
Pääosissa:  Richard Armitage, Harry Attwell, Samantha Colley, Ann Firbank, Natalie Gavin, Christopher Godwin, Anna Madeley
Arvio: 5/5

Yksi amerikkalaisen teatterin suurimmista uudistajista oli Arthur Miller (s. 1915 – k. 2005), joka joutui 1950-luvulla useiden taiteilijoiden kanssa senaattori Joseph McCarthyn kommunismin vastaisen kampanjan kohteeksi. Häntä yritettiin pakotettaa paljastamaan kaikki mahdolliset ihmiset, joilla oli edes jollain tavoin kytköksiä kommunismiin. Vastavetona Miller kirjoitti näytelmän Noitavaino (1953), joka syntyi tuon ajojahdin innoittamana. Parisataa vuotta vanha arvostettu lontoolainen teatteri The Old Vic toi tämän klassikon pölyt pyyhittynä esitykseen kesällä 2014. Nyt näytelmäversiosta saadaan nauttia myös valkokankaan välityksellä.

Tässä tapauksessa jätän suosiolla kertomatta juonesta yhtään mitään. Syy siihenon, että eteläafrikkalainen ohjaaja Yaël Farber tarjoaa teatterikokemuksen, jollaista en ihan äskettäin ole kokenut. Hänen käsittelyssään Millerin näytelmä on saanut sellaista voimaa, että se haastaa katsojan täysillä. Mitään ei selitellä, vaan 3,5 -tuntinen esitys rullaa tehokkaasti eteenpäin, olematta kuitenkaan tylsä. Vaikka tapahtumat sijoittuvatkin 1600-luvun loppuvuosiin, niin samanlaiset asenteet ja teemat elävät yhä. Fundamentalismi muodossa kuin toisessa elää vahvasti tänä päivänä. Jokainen katsoja voi kokea erilaisia tuntemuksia aiheeseen liittyen näytelmän edetessä. Ohjauksen ja käsikirjoituksen lisäksi myös näyttelijätyö on vahvaa  kautta linjan. Hobitti-elokuvista ja monista televisiosarjoista tunnetuksi tullut Richard Armitage tekee The Old Vic -debyytissään erittäin vahvan roolisuorituksen, joten hänestä varmaan kuullaan tulevaisuudessakin hienoissa produktioissa. Ennen kaikkea Abigail Williamsia esittävä Samantha Colley tekee loistokkaan debyyttiesiintymisensä ammattiteatterissa. Hän on suorastaan säteilevän upea roolissaan, joten häntä saatetaan jatkossa nähdä myös valkokankaankin puolella.
 The Old Vic osoittaa erinomaisella tavalla, että vanhasta klassikosta voidaan tehdä tämän ajan ihmisiä puhutteleva teos unohtamatta sen alkuperäistä sisältöä.

Jukka L. Savolainen for smacktheajack.net

Photo’s copyright by CinemaLive, 2015

Traileri: