STOP THE PRESS!

Oliver Twist (2005)

oliver_twist_2005Ohjaus: Roman Polanski
Käsikirjoitus: Ronald Harwood, Charles Dickensin romaanin pohjalta
Tuotanto: Robert Benmussa, Alain Sarde, Roman Polanski
Pääosissa: Barney Clark, Ben Kingsley, Jamie Foreman, Edward Hardwicke
Arvio: 4/5

Muuan Charles Dickens kynäili aikanaan monikäänteisen seikkailun Oliver Twist- nimisen orpopojan elämästä. Aikojen kuluessa tarina on hurmannut niin kirjana kuin elävän kuvankin muodossa. On nähty musikaaliversiota, mini-tv-sarjaa ja kokoillan pitkää elokuvaa. Viimeisempänä tähän klassikkoon tarttui Pianisti- elokuvasta pienen kultaisen miespatsaan pokannut Roman Polanski.

Ohjaaja Polanski mainitsee Extra-osiossa tehneensä elokuvan nimenomaan lapsilleen. Ihan pikkuisia pilttejä ei kuitenkaan kannata ruudun äärelle päästää, sillä sadunomaisuudestaan huolimatta elokuva ei ole pienimpien silmille sopivaa. Kepistä saa vuoronperään niin lapset, naiset kuin eläimetkin, joten tuo K-11 -ikäraja lienee ihan järkevä päätös. Toisaalta, jos lapsuusajan satuja lukee näin aikuisiässä, huomaa monen tunnetun ja rakastetun tarinan kuuluvan enemmän sinne horror-osastolle kuin pienten pilttien puhtoisille korville.

Oliver Twistin tarina saa siis alkunsa päähenkilömme vaihtaessa maaseudun kauheat olosuhteet Lontoon vilinään. Sieltä tämän kovia kokeneen ja nääntymispisteessä olevan pojan pelastaa pienen taskuvarkaan avustuksella näpistelijöiden isähahmona toimiva Fagel (loistava sir Ben Kingsley). Tämäkään pysähdyspaikka ei kuitenkaan jää viimeiseksi etapiksi pienen mutta sitkeän Oliverin tiellä. Kaikkia mutkia en lähde tässä kuitenkaan paljastamaan. Sen verran voin kirjan lukeneille kertoa, että elokuvasta on karsittu jonkin verran elementtejä pois, onhan tuo alkuperäinen tarina tiiliskivi-luokkaa.

Oliverin tarina kätkee alleen enemmän kuin pelkkää seikkailua. Taustalta löytyvät paitsi Dickensin esittämä yhteiskunnallinen kritiikki, myös Polanskin oma traumaattinen lapsuus nälkiintyneenä ja ruokaa henkensä pitimiksi varastavana orpona. Ei siis ole ihme, että tarina kuuluu hänen henkilökohtaisiin suosikkeihinsa ja näin ollen taipui luontevaksi valinnaksi myös valkokankaalle. Elokuvassa nähdään nälkää ja kohdellaan ihmisiä kaltoin. Jossain vaiheessa ikuiselta näyttävä riutuminen ja huono onni alkoi melkein ärsyttää- vaikka elokuva olisi kunka viihdyttävä, rajansa se on kurjuuden katselullakin.

Elokuva on erittäin visuaalinen, ja se on kuvattu kauniisti ja jokainen kuva lienee tarkoin harkittu. Valaistus on toteutettu erittäin tyylikkäästi. Lavastus ja puvustus on myös moitteetonta. Yksityiskohdat on huomioitu hyvin, ja ainakaan omaan silmääni ei mitään isompia mokia tarttunut. Laatutyötä on aina ilo katsella, ja tässä tapauksessa kaikki elokuvan osa-alueet tuntuvat tukevan toisiaan luoden mukaansatempaavan, joskin pitkän elokuvahetken.

Extra-osiosta löytyy making of-pätkä ja traileri.Lisäksi löytyy hassu pieni pätkä, jossa pääosan esittäjä Barney Clark lukee otteita kuvauksien ajan pitämästään päiväkirjasta. Sinänsä nämä lisämateriaalit eivät juurikaan vaikutusta tee, mutta onneksi ne ovat mitaltaan inhimillisiä, eikä mitään koko illan elokuvia. Iso plussa extrojen tekstityksestä, joka osaltaan tekee katselemisesta mukavamman kokemuksen.

Katja Kontio for smackthejack.net

Photo´s copyright by Sony Pictures, 2005

Traileri: