STOP THE PRESS!

American Sniper

American SniperOhjaus: Clint Eastwood
Käsikirjoitus: Jason Hall perustuen Chris Kylen kirjaan yhdessä Scott McEwanin ja Jim DeFelicen kanssa
Tuotanto: Andrew Lazar, Robert Lorenz, Clint Eastwood, Bradley Cooper
Pääosissa. Bradley Cooper, Sienna Miller
Arvio: 3,5/5

Kolmikymppinen Chris Kyle (Bradley Cooper) on lahjakas rodeoratsastaja, mutta loukkaannuttuaan hän jättäytyy lajista ja miettii, mitä elämällään jatkossa tekee. Syyskuun 11. päivän WTC-torneihin kohdistuneen terrori-iskun jälkeen nuoren miehen mieli tekee päätöksen ja haluaa päästä taistelemaan Irakiin. Hänet koulutetaan armeijan erikoisyksikköön, tarkemmin sanottuna tarkka-ampujaksi. Kyle lähetetään taistelukentälle suojelemaan taistelutovereitaan. Miehen tarkka silmä ja liipasinsormi saa jutun kiertämään sotilaiden keskuudessa. Sen myötä hän saa lempinimekseen Legenda. Kolikolla on myös toinen puolensa: perhe odottaa jossain kaukana. Samalla hänen pitäisi yrittää olla hyvä isä ja aviomies, mutta kotona Kyle ei pysty rauhoittumaan sodan aiheuttamasta levottomuudesta, vaan halu takaisin kentälle on vahva.

Voisi kuvitella, että tällaisessa elokuvassa olisi kyse amerikkalaisesta patriotismista, kuten useimmissa sotaelokuvissa tahtoo olla. Mutta näin ei kuitenkaan ole. Kyse on ihan yhden miehen tarinasta kautta linjan. Mikä ajaa miehen lähtemään tuhansien kilometrien päähän taistelemaan sellaista uhkakuvaa vastaan, jonka WTC-tornien tuhoutuminen hänessä herätti? Mikä taas ajaa hänet lähes hulluuden partaalle kotona tai kun pitäisi ratkaista muutamassa sekunnissa ampuako kranaattia kantava lapsi vai sen antanut nainen? Eastwood tekee tarinasta yksinkertaisen selkeän. Hän ei tuo tähän elokuvaan juurikaan poliittisia näkökulmia, mikä on mielestäni aivan hyvä, sillä näin ydin pysyy täysin yhden miehen tarinassa. Bradley Cooper pääroolissaan on aivan omaa luokkaansa. Vuosien varrella miehestä on kehittynyt todella hyvä näyttelijä ja varsinkin tässä hän pääsee kunnolla vetämään todella tiukan roolin. Vaikkei Oscar-palkintoa tullutkaan, niin jo pelkkä ehdokkuus on osoitus miehen loistavasta vedosta. Se, mikä pudottaa elokuvan neljästä tähdestä puolikkaan pois, on sen pituus. Paikoitellen kohtauksia on venytetty sen verran pitkäksi, että niitä olisi voinut lyhentää toimivuuden kannalta. Muuten American Sniper on laadukasta Eastwood-tuotantoa.

Tarjolla on pari dokumenttia. Ensimmäisessä One Soldier’s Story -dokumentissa tutustutaan Eastwoodin, Cooperin ja muun tuotantoryhmän kertomana Chris Kylen tarinaan. Toinen dokumentti onkin perinteinen elokuvan tekemisestä kertova pätkä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Bros. Entertainment, 2015

Traileri: