STOP THE PRESS!

Virolais-suomalainen suurtuotanto ”1944” piti pintansa Viron vaaleista huolimatta

MRP Matila Röhr Productions Oy:n Ilkka Matilan yhteistuottaman elokuvan ”1944”-suurelokuvan ensi-ilta oli Virossa perjantaina 20.2.2015 ja ensimmäisten kymmenen päivän aikana elokuvan on nähnyt ennätykselliset 58 270 katsojaa. Se on enemmän kuin yksikään muu virolaisfilmi on kerännyt koskaan.

”58 270 maksanutta katsojaa on valtava määrä suhteutettuna Viron asukaslukuun, joka on vain 1 400 000”, Ilkka Matila toteaa

Toiseksi eniten katsojia avauspäivinä on kerännyt Elmo Nügasen ensimmäinen näytelmäelokuva Nimet marmoritaulussa. Sen avausviikonlopun saldo oli vuonna 2002 vajaat 16 000 katsojaa. Kaikkiaan elokuva keräsi Virossa 167 000 katsojaa. Myös Nimet marmoritaulussa on Ilkka Matilan yhteistuottama elokuva.

”Historialliset, kansallisia traumoja käsittelevät elokuvat ovat terapeuttisia”, Ilkka Matila sanoo, ”Rukajärven tie ja Äideistä parhain käsittelevät vaiettuja muistoja sekä Suomessa että Ruotsissa, Afganistanin sodasta kertonut 9. Komppania taas toi esiin unohdetun sodan veteraanit ja nousi Venäjän katsotuimmaksi elokuvaksi 2006. Veliveljeä vastaan käytävä taistelu 1944-elokuvassa jatkaa saman tematiikan käsittelyä.”

Vuoden tuottajaksi 2006 Ilkka Matila nimitettiin Äideistä parhain -elokuvan perusteella. Perusteluina mainittiin Äideistä parhaimman olevan laadukkaasti ja kunnianhimoisesti tuotettu elokuva, joka menestyi niin taiteellisesti ja kaupallisestikin.

1944 ja Nimet marmoritaulussa elokuvat Ilkka Matila on tuottanut yhdessä virolaisen tuottaja Kristian Taskan kanssa. Taska on Viron menestyksekkäimpiä elokuvatuottajia, jonka viimeisimpiin tuotantoihin kuuluu Sofi Oksasen Puhdistus.

1944 – elokuvan rooleissa nähdään Kaspar Velberg, Kristjann Üksküla, Maiken Schmidt, Hendrik Kalmet, Karl-Andreas Kalmet, Priit Pius, Märt Pius, Hendrik Toompere juunior, Gert Raudsep, Mait Malmsten, Ivo Uukkivi, Rain Simmul, Peeter Tammearu, Priit Loog ja Magnús Mariuson

1944 –elokuvan käsikirjoituksesta vastaa Leo Kunnas.