STOP THE PRESS!

Big Eyes

Big EyesOhjaus:  Tim Burton
Käsikirjoitus: Scott Alexander, Larry Karaszewski
Tuotanto: Lynette Howell, Scott Alexander, Larry Karaszewski, Tim Burton
Pääosissa:  Amy Adams, Christoph Waltz, Krysten Ritter, Jason Schwartzman, Danny Huston, Terence Stamp
Arvio: 5/5

Eletään 1950-luvun loppupuolta, kun Margaret (Amy Adams) jättää miehensä ja muuttaa tyttärensä Janen kanssa San Franciscoon. Hän saa työpaikan huonekalutehtaalta, jossa hän maalaa lasten kehtojen päätyihin koristekuvioita. Eräänä päivänä tehdessään puistossa ihmisille muotokuvapiirustuksia Margaret tapaa hurmaavan miehen Walter Keanen (Christoph Waltz). Tämä hyvin käyttäytyvä mies saa yksinhuoltajan tuntemaan turvallisuutta ja he päättävät mennä naimisiin. Epävarmana taiteilijana hän saa kannustusta mieheltään maalata ahkerasti suurisilmäisiä lapsia kuvaavia tauluja. Pian rahahanat aukeavat ja perhe vaurastuu. Margaretille selviää, että Walter markkinoi ja myy hänen taulujaan ominaan. Alistuneessa tilassa hän tehtailee tauluja, mutta kunniaa niistä hän ei saa. Hänen itsetuntoaan koetellaan myöskin sillä, ettei edes oma tytär saa nähdä noita tauluja tai ainakaan äidin niitä maalaavan. Voiko umpikujasta päästä pakoon?

Ohjaaja Tim Burtonin elokuvat ovat kautta linjan olleet Hollywoodin standardilla omaperäisiä ja kieroutuneella mustalla huumorilla ryyditettyjä. Big Eyes on ihan eri kaliberia. Vaikka tarina on tositapahtumista huolimatta uskomaton, niin se on lähes normaali elokuva Burtonin katalogissa. Itselleni tämä naistaiteilija oli täysin tuntematon suuruus, mutta hänen tarinassaan on todella suuri sydän. Se kertoo tarinan lahjakkaasta naisesta, joka on elänyt kaikki vuodet miehiensä taustalla. Hän saa tehdä vain sitä mitä mies vaatii, eikä pysty pistämään vastaan. Big Eyes on toisaalta myös kehittymistarina, jossa seurataan sitä, kuinka Margaretin itseluottamus ja riippumattomuus miehestä kasvaa. Viime vuosina erinomaisia roolisuorituksia tehnyt Amy Adams osoittaa jällleen kerran olevansa loistava näyttelijä. Hän tekee uskomattoman vivahteikkaan roolisuorituksen lahjakkaana, mutta huonon itsetunnon omaavana taiteilijana. Rahasta ja maineesta välittävää Walteria esittävä Christoph Waltz on kuin omassa elementissään. Hänet on totuttu näkemään enemmänkin pahojen poikien roolissa, mutta tämä eroaa pitkälti niistä, sillä hahmo kuitenkin tuki alussa vaimonsa maalaustoimintaa. Big Eyes on unelmatehtaan luokittelulla pienen budjetin elokuva, mutta sen tunnelma ja tarina ovat todella suuria.

Lisämateriaalina tällä blu-ray-julkaisulla on elokuvan tekemisestä kertova making of -dokumentti ja Q&A Highlightsissa haastateltavina ovat Amy Adams, Margaret Keane ja käsikirjoituksesta vastanneet Scott Alexander ja Larry Karaszewski.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Scanbox, 2015

Traileri: