STOP THE PRESS!

Inherent Vice

Inherent vice

Ohjaus:  Paul Thomas Anderson
Käsikirjoitus: Paul Thomas Anderson Thomas Pynchon romaanin pohjalta
Tuotanto: JoAnne Sellar, Paul Thomas Anderson
Pääosissa:  Reese Witherspoon, Jena Malone, Joaquin Phoenix, Sasha Pieterse, Josh Brolin, Katherine Waterston, Benicio Del Toro, Owen Wilson
Arvio: 3/5

Inherent Vicen tapahtumat sijoittuvat 1970-luvun alun Kaliforniaan, jossa hippimäinen yksityisetsivä Doc Sportello (Joaquin Phoenix) saa luokseen yllätysvieraan. Hänen ex-tyttöystävänsä Shasta Fay (Katherine Waterston) tarvitsee apua selvittääkseen, onko hänen nykyinen miesystävänsä kiinteistömoguli Mickey Wolfmann (Eric Roberts) joutunut vaimonsa ja tämän rakastajan murhaamaksi. Huumeita kivasti käyttävä Doc aloittaa tutkimukset, mutta mitä pidemmälle hän tutkimuksissaan menee, sitä omituisemmiksi kuviot muuttuvat: katoamisia, murhia, eikä siinä vielä kaikki. LAPD:n etsivänä toimiva Christian Bjornsen, joka paremmin tunnetaan Bigfootina (Josh Brolin), on kiinnostunut Docin etsinnöistä. Tapaus muuttuu entistäkin omituisimmaksi ja tilanteet saavat outoja piirteitä.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Paul Thomas Andersonin elokuvat ovat olleet kautta linjan hyvin poikkeavia ns. valtavirrasta. Niissä hän on päässyt revittelemään erilaisia asioita, kuten pornobisnestä, televisiosaarnajia ja öljybisneksen raadollisuutta. Tämä elokuva ei tee poikkeusta. Se perustuu Thomas Pynchonin samannimiseen romaaniin, joka ilmestyi jo vuonna 2009. Tarina on suorastaan hörhö – siinä vedetään huumeita ja kieroillaan oikein olan takaa. Andersonin käsittelyssä elokuvasta on syntynyt lähes kulttielokuva, kuten Pynchonin romaanista omalla sarallaan. Kaksi tuntia ja kolmekymmentä minuuttia tarjoaa ei-valmiiksi-jauhettua meininkiä ja haastaa todella seuraamaan tarinaa, sillä paikoitellen katsoja saattaa olla hivenen tiukilla. Hyvä niin, sillä haasteellisia elokuvia suurten yhtiöiden tuotannoista harvemmin tulee. Kuulostaa varmaan loppuun kalutulta, mutta tosiasia on se, että näyttelijäsuoritukset ovat loistavia kautta linjan. Varsinkin Phoenix ja Brolin vetävät rooleissaan kunnon vastakkainasetuksellista meininkiä ja katsojan täytyy tehdä omia ratkaisujaan heidän välisestä toiminnastaan. Inherent Vice olisi täysin neljän tähden elokuva, mutta paikoitellen jäädään laakereille lepäämään, eikä tarina etene sujuvasti. Olipa se tarkoituksellista tai ei, niin parikymmentä minuuttia lyhyempi kokonaisuus olisi saanut olla. Inherent Vice on muuten hyvä ja haasteellinen elokuva.

Lisämateriaalina neljä erilaista traileria tästä elokuvasta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Bros. Entertainment, 2015

Traileri: