STOP THE PRESS!

Big Game

Big GameOhjaus ja käsikirjoitus: Jalmari Helander
Tuotanto: Petri Jokiranta
Pääosissa:  Samuel L. Jackson, Onni Tommila, Jim Broadbent, Ray Stevenson, Felicity Huffman, Victor Garber, Ted Levine
Arvio: 5/5

Isä Tapio (Jorma Tommila) ja poika Oskari (Onni Tommila) ovat matkalla vuorille metsästämään peuroja. Samalla kolmetoista vuotta täyttävän pojan pitäisi suorittaa ns. miehuuskoe, eli suoriutua metsästystehtävästä. Tämä perinteinen tehtävä on siirtynyt isältä pojalle, joten isällä on paineita pojan onnistumisesta. Oskari epäonnistuu alkuun suoritettavasta testistä, mutta isä onnistuu puhumaan tälle toisen mahdollisuuden. Nyt nuorukaisen on todistettava olevansa mies ja metsästettävä peura. Metsäreissu muuttuu pian toisenlaiseksi, kun Helsinkiin matkalla olevan Yhdysvaltain presidentin lentokone Air Force One putoaa erämaajärveen. Oskari löytää pelastuskapselin, jonka sisällä istuu itse presidentti (Samuel L. Jackson). Kumpikaan ei tiedä, että koneen putoamisen aiheutti salaliitto, joka pyrkii syrjäyttämään presidentin. Nyt kummankin pitää luottaa toisiinsa ja selviytyä julmureiden kynsistä.

Big Game näyttää ulkoisesti amerikkalaiselta toimintaelokuvalta, mutta se on ihan muuta. Se on älykäs toimintaseikkailu, joka tarjoaa katsojalle helposti lähestyttävän tarinan olematta aivoton. Helanderin käsikirjoitus tarjoaa fiksulla tavalla tiukkoja tilanteita, nasevan hauskaa sanailua ja ennen kaikkea vauhdikasta menoa. Tämä puolitoistatuntinen elokuva olisi hyvä oppikirjaksi jopa amerikkalaisille toimintaelokuvien tekijöille. Siinä ei ole yhtään löysää hetkeä, henkilöhahmoille on luotu syvyyttä ja erikoistehosteet on tehty näyttävästi ilman turhaa rahan tuhlausta. Tämän elokuvan voima on kuitenkin kaksikon Tommila ja Jackson keskinäinen kemia, joka toimii erinomaisesti alusta loppuun saakka. Kirsikkana kakun päälle täytyy antaa tunnustus myös Helanderin vakiokuvaajalle Mika Orasmaalle, joka tekee kamerallaan sellaisia temppuja, että visuaalinen puoli on todella näyttävää. Big Game on ehdottomasti kansainvälisesti Suomen paras toimintaelokuva tähän mennessä.

Lisämateriaalina tarjolla on teasereiden ja trailereiden lisäksi Samuel L. Jacksonin tervehdys, elokuvan tekemisestä kertova making of -dokumentti, erikoistehostekooste ja ohjaaja Helanderin ja tuottaja Jokirannan kommenttiraita.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Nordisk Film, 2015

Traileri: